11 Augustus – Karlsborg en Thais

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

NO NAMED GPX   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Vanmorgen vertelde Irma op dat ze ‘goede’ benen heeft en weinig heil ziet in het gedoe om te proberen de fietsen in de bus naar Toreboda te krijgen om daarmee de dagetappe te bekorten. Aan het ontbijt waar we een aangename meertalige conversatie hadden met twee Italianen die Scandinavië per trein verkennen en een gezin uit Dresden dat Zweden en Noorwegen per auto ‘doet’, zijn we rond tien uur op de fietsen gestapt. Vrijwel onmiddelijk konden we bij het verlaten van Mariestad met een 5% klim aan de bak. Op een paar andere wat langere 5% klimmen verliep de reis glooiend afwisselend door bossen en langs graanvelden. Ook hier stond heel veel water in de akkers en zal veel van de oogst wel als verloren moeten worden beschouwd.

Om even voor half vier in de middag bereikten we de jeugdherberg en hadden een afstand van 62,12km afgelegd in een tijd van 4uur12minuten, wat een gemiddelde snelheid van 14,7km/h oplevert. De jeugdherberg ligt op het terrein van de vesting van Karslborg. De stad was bedoeld als reservehoofdstad van Zweden in geval van oorlog. Zo ver is het nooit gekomen al zijn de Zweedse goudreserves tijdens de Tweede Wereldoorlog wel in het fort opgeslagen. Het fort, waarvan de bouw medio 1800 begon was als verdedigingswerk door de technologische ontwikkelingen achterhaald toen het in 1910 eindelijk gereed was gekomen. Eigenlijk heeft het alleen dienst gedaan als opslagplaats voor materieel en verblijf van een artillerie-garnizoen. De omgeving van onze vandrahem (jeugdherberg) is schilderachtig mooi, aan het Vätern meer gelegen. De lage zon was vanavond betoverend mooi.

Na onze piepkleine kamer in bezit te hebben genomen en op de gang te hebben gedouched, zijn we naar de 500 meter verderop gelegen Thai gefietst om daar eens wat anders te eten dan pizza en hamburger. En…het smaakte uitstekend. In de supermarkt wat proviand ingeslagen voor de opnieuw wat langere rit van morgen naar Askersund. Daar slapen we in een Bed & Breakfast en zetten onze zinnen op wat comfortabeler accomodatie.