12 Augustus – Askersund

Met dank aan Skövdebuss konden wij vandaag weer een rustdag houden. Dat was na de lange en best zware fietsdag van gisteren heel lekker.
Na het ontbijt hebben we een uitgebreide fietstocht gemaakt over het vestigingcomplex. Hoewel het fort niet in gebruik is, mag er toch niet worden gefotografeerd.Buiten het fort, dat op een landtong ligt, konden we langs het water fietsen en zo kwamen we langs het vuurtorentje aan het Vätternmeer tegen, een leuke fotogelegenheid.

Om 12.20 uur hielp een zeer behulpzame chauffeur met het inladen van de fietsen en de bagage. Na een ritje van 40 km hadden we de afstand naar Askersund overbrugd. Op de fiets was het wel weer een tochtje van ca. 60 km geweest met de nodige pittige klimmetjes. Na de lange fietstocht van gisteren en de tocht die ons morgen te wachten staat, naar Örebro, hadden we vanmorgen snel het besluit genomen om nog wat langer in Karlsborg te blijven en ons maar met fiets in de bus te laten vervoeren.

Askersund is een schilderachtig plaatsje aan de noordrand van het Vätternmeer. Na ons bij onze B & B gemeld te hebben, moesten we even wachten tot onze ‘suite’ gereed was. Die tijd vulden we met het drinken van een kopje koffie en het eten van een chocolademuffin (Jan) en een stuk bosbessentaart (Irma). Ons onderkomen ligt aan het water en bestaat uit twee kamers en een balkon dat uitziet over het water. Heel erg mooi want het is ook nog eens heerlijk zonnig.In de buurt zijn diverse restaurantjes waar we straks een keuze uit gaan maken voor het diner.Vandaag beleven we een luxe dag. Soms zijn de dagen sober (in de jeugdherbergen, waar we zelf bedden moeten opmaken en in de gang moeten douchen) en soms zijn de dagen luxe, zoals vandaag.

Na ons te hebben geïnstalleerd hebben we een uitgebreide wandeling gemaakt, de belangrijkste kerk van binnen bekeken en aan het water een ijsje gegeten. Bij de VVV hebben we geïnformeerd om ook morgen een deel van het traject van 66km naar Orebrö met de bus af te leggen. Zo zouden we met de bus naar Hallsberg kunnen reizen en het laatste stuk op de fiets afleggen.Vooral Irma heeft het zwaar als er een grote afstand met hoogteverschillen gefietst moet worden.

Zometeen worden de fietskettingen gereinigd, want die zijn door de vele regen en natte (onverharde) wegen erg vuil geworden. Als we fietsen horen we het zand in de fietsketting regelmatig ‘reutelen’. Een mooi klusje voor Jan. Ik heb nog een beetje werk meegenomen (ik kon het niet laten), wat ik in de tijd dat Jan de fietsen doet, nog even ga verwerken.
Maar eerst nog even genieten van de namiddagzon op het privéterras. Het is fantastisch!