13 augutus – weer veilig thuis!

Jan Station Berlijn Hollandse luchten Lopikerwaard thuis

Onze laatste dag van deze fietsvakantie begon erg vroeg. Onze intercity zou om 07.08 uur vertrekken van spoor 13  Berliner Hauptbahnhof. Nog gisteren hoorden we op het Journaal dat dit nieuwe, pas sinds 2006 geopende station, dringend vernieuwd moet worden voor een bedrag van minstens 25 miljoen euro; het glazen dak schijnt niet in orde te zijn…

Onze eerdere verkenning van de fietsroute van het hotel, een klein 5 km, heeft zijn vruchten afgeworpen. Na even voor 5 uur te zijn opgestaan en ons klaargemaakt te hebben voor vertrek bereikten we even na 6 uur feilloos het station. Om niet een uur op het nog vrijwel lege en frisse Gleis 13 te hoeven wachten besloten we in de hal nog een kop koffie met een croissant te nemen en ieder nog een broodje voor de eerste honger onderweg. Dat bleek een gouden greep, want bij binnenkomst van de trein bleek er bij de Deutsche Bahn meer mis dan alleen het dak van het centraal station. Wegens personeelsgebrek, zo werd ons uiteindelijk in Hannover uitgelegd, was de restauratiewagen vandaag gesloten. Geen uitzicht dus op koffie en andere versnaperingen gedurende de 8 uur durende reis naar Amsterdam. We waren dus heel blij dat we op het station wat hadden gegeten maar ook heel boos op de DB omdat wij hiervan niet tevoren op de hoogte waren gesteld (en dus meer voorzorgsmaatregelen hadden kunnen nemen) en om het gebrek aan improvisatievermogen van de vervoerder om hiervoor een oplossing te bedenken. Ook was wegens personeelsgebrek niet het normale, maar een verkort treinstel samengesteld. Er was maar plaats voor vier fietsen (gelukkig hadden wij gereserveerd) en ook het aantal treinstellen was ingekort. Kortom, een uiterst ongelukkige situatie. Gelukkig waren de coupés niet erg vol en hadden we voldoende zitruimte.

Rond drie uur ’s middags bereikten we Amsterdam Centraal en hadden gelukkig een goede aansluiting met de Sprinter naar Woerden en restte ons nog slechts een rit van 16 kilometer naar huis waar we rond vijf uur moe maar tevreden terugkijkend op een fijne en interessante fietsreis van bijna drie weken arriveerden.

Vanaf deze plek willen we Ans en Frans heel hartelijk bedanken voor hun goede zorgen rondom ons huis en Kattenhotel Dotje waar onze twee lieve poezen Maartje en Coosje tijdens onze vakantie hebben gelogeerd.

[printme]