18 Augustus – Stockholm, zie ginds komt de stoomboot

Vandaag hebben we een soort van rustdag. De stoomboot die ons in 3,5uur naar het centrum van Stockholm zal brengen, vertrekt om half vijf  ’s middags. Lekker uitslapen en vervolgens een wandelingetje maken en de boerenmarkt bezoeken die op het plein voor het gemeentehuis plaatsvindt. Je kunt er ambachtelijk gebakken broden kopen maar ook Belgische aardbeien (die overigens een stuk goedkoper zijn dan de plaatselijke). Daarna was het tijd voor koffie en (chocolade)gebak bij cafetaria ‘De Blauwe Katten’ – daar heeft Irma een foto van gemaakt). Om twaalf uur was het tijd voor een gratis lunchconcertje in de kerk. Voor een publiek van slechts twaalf personen bracht een musicus Zweedse werken ten gehore op accordeon, vleugel en kerkorgel.

Daarna hebben we een wandeling gemaakt naar het kasteel en aansluitend aan een natuurpark vlakbij waar we enkele herten hebben gezien. Vervolgens terug naar onze B&B waar we onze fietsen en bagage hadden achtergelaten. De spullen op de fietsen geladen en ons richting de havenpier begeven.

Stipt op half vijf arriveerde het uit 1903 daterende stoomschip Mariefred dat gedurende de zomerperiode een lijndienst tussen Stockholm en Mariefred onderhoudt. Het schip, waarvan de stoomaandrijving nog nimmer hoefde te worden vervangen, en voert de ongeveer 60km lange dienst  nu al ruim een eeuw uit. 

Samen met nog enkele andere fietsers gingen we aan boord en namen in eerste instantie plaats op het buitendek. Onderweg kwamen we langs talloze eilanden en eilandjes waarvan velen met vakantiewoningen en boten en aanlegsteigers. Hoogtepunt van de overtocht was de aankomst in het hartje van Stockholm en dat ziet er precies zo uit als in de atlassen en op de ansichtkaarten is te zien.

Na de ontscheping worstelden we ons door de stad richting de jeugdherberg. Precies in de omgeving van de jeugdherberg vindt toevallig vandaag de jaarlijkse middernachtloop plaats over een afstand van 10 kilometer. Het is een mega gebeurtenis met duizenden deelnemers, waarvoor de straten in de omgeving van de jeugdherberg zijn afgezet. Dankzij de goede diensten van onze ‘TomTom’ konden we via omwegen onze bestemming gelukkig snel en goed bereiken.

Voor onze laatste twee nachten hebben we een prima kamer met alle voorzieningen en mogen we genieten van de startschoten en het feestlawaai van de middernachtsloop. Het is even wennen na twee weken door de stiltegebieden van Zweden te hebben gefietst.