1997 – Argentinië

Vanuit Buenos Aires als standplaats drie verschillende gebieden in dit onmetelijke land bezocht: Ushuaia, voet van de Andes en de watervallen van Iguazu.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

NO NAMED GPX   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

NO NAMED GPX   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

NO NAMED GPX   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

[

Drie weken solo in Argentinië: 1000 km fietsen en 30.000 km vliegen…

Na een heel plezierige solotoer langs de Oost-Chinese zee met Vlieg & Fiets ontstond de idee dat het ook zonder reisbureau zou moeten kunnen. Tijdens die trip had de Lonely Planet Guide uitstekende diensten bewezen, vooral toen halverwege afgeweken werd van de voorgeschreven route voor een oversteek naar de westkust van Maleisië.

Na bestudering van het boek Fietsvakanties II (bestemmingen) van Bart Aardema koos ik voor een veilig land in Zuid-Amerika. Waarbij Argentinië al snel de voorkeur kreeg. Aanvankelijk was ik van plan om een drie-en-een halve week durende drie-landen toch van circa 1500 km naar noordoost Argentinië, Uruguay en Paraguay te maken. Na aanschaf van een kaart van het betrokken gebied vervloog deze gedachte snel. De afstanden bleken dermate groot dat slechts een zeer klein deel van de landen bezocht zou kunnen worden. Daarom koos ik ervoor mij te concentreren op Argentinië en binnen dat land verschillende gebieden te bezoeken.

Na lezing van het hoofdstuk over Argentinië in het uitstekende boek South America by Bicycle, besloot ik de provincie Misiones –bekend van ruïnes reducciones van de Jezuïeten- en de voetheuvels van de Andes in het noordwesten te bezoeken. Behalve deze twee fietsbestemmingen wilde ik ook graag een bezoek aan de zuidelijkste stad ter wereld, Ushuaia, toevoegen.

Gewapend met landkaart (1:4.000.000) en LP guide van Argentinië, Uruguay en Paraguay, maakte ik een voorlopige reisplanning. Op basis hiervan boekte ik een retourvlucht Amsterdam-Buenos Aires met Aerolineas Argentinas en kocht ik een Airpass voor 6 binnenlandse vluchten.

Via het Internet hield ik mij op de hoogte van de vorderingen van twee Zuid-Amerika fietsers, die bezig waren met een gesponsorde fietstocht langs alle 20 S.O.S.-kinderdorpen in Zuid-Amerika. Hun belevenissen waren niet bemoedigend. Ze waren voortdurend achtervolgd door materiaalpech en slechte weersomstandigheden.

Op 28 februari vertrok ik ’s avonds voor de grote oversteek. Na een overstap in Madrid volgde een reis van ruim 17 uur over een afstand van elf duizend kilometer. Omdat door sterke tegenwind het toestel brandstof te kort kwam, moest een ongeplande tussenlanding in Brazilië gemaakt worden. Zo arriveerde ik om kwart voor tien plaatselijke tijd (4 uur vroeger dan in Nederland) de volgende ochtend op het internationale vliegveld van Buenos Aires (Ezeiza), dat 35 km buiten de stad ligt. Met de pendelbus van Manuel Tienda Leon voor $14 naar het centrum van de stad vervoerd. Het is dan 26 °C en de luchtvochtigheid bedraagt 92%. De zomervakantie in Argentinië is voorbij en we staan aan het begin van de herfst.

Van het rijtje in aanmerking komende hotels uit de LP, werd Hotel Gran Sarmiento aan Sarmiento 1892, het snelst gevonden. Het is een prettig en rustig hotel op 20 minuten lopen van het centrum. Voor een kamer met eigen toilet, douche en ventilator betaal je $25 per nacht. De fiets mag op de kamer gestald worden, wat wel zo veilig is.

Na een siesta om bij te komen van de vliegreis volgt een eerste verkenning van de stad. Als je in twintig minuten Sarmiento afloopt kruis je eerst een van de breedste straten van Buenos Aires, de Avenida 9 Julio met in het midden een meters hoge obelisk die herinnert aan …., en dan kom je vanzelf uit op de Plaza 9 Mayo, die aan de ene kant wordt begrensd door het presidentiële paleis (Casa Rosas) en aan de andere kant door het Cabildo, het oorspronkelijke regeringspaleis. Aan een kant van dit plein, waar nog steeds iedere donderdag middag de ‘dwaze moeders’ een protestmars houden om opheldering te krijgen over het lot van de verdwenen tijdens Argentinië ’s ‘vuile oorlog’, bevindt zich de Kathedraal van Buenos Aires, die momenteel gerestaureerd wordt.

Het meest indrukwekkend zijn de imposante bouwwerken waarin de openbare diensten gehuisvest zijn, veelal in een Europese stijl van rond de eeuwwisseling. Op straat is het en drukte van belang. Rijen taxi’s (zwart met gele daken) kruisen op zoek naar klanten of op weg naar een bestemming. Fietsen in Amsterdam is kinderspel vergeleken met de risico’s die je in Buenos Aires.. De automobilisten toeteren één keer en dan kun je je beter uit de voeten maken. De stoepen worden bevolkt met krantenstalletjes met en verkopers van telefoonkaarten, muntjes en aanstekers.

Het verkennen van de hele stad, die een kwart van de totale bevolking van Argentinië huisvest is een onmogelijkheid. Gelukkig bevinden zich de belangrijkste bezienswaardigheden op loopafstand. Behalve het presidentieel paleis zijn ook de Calle Defensa, in San Telmo, waar de Argentijnen in 1870 de Engelse soldaten verjoegen en de artiestenbuurt La Boca, waar de huizen van de vroegere Europese emigranten in felle primaire kleuren geverfd zijn, zeker de moeite waard. In Calle Defensa is ondertussen de wekelijkse vlooien- en antiekmarkt aan de gang. Op straat worden Tango-voorstellingen gehouden en brengen straatzangers serenades aan jonge meisjes.

Als ’s avonds na tienen de honger van het wandelen gestild moet worden is een keur aan eetgelegenheden: Parrilladas, waar het onovertroffen Argentijns rundvlees in grote hoeveelheden genuttigd kan worden, Pizzeria’s en allerhande restaurants nodigen uit om rustig de belevenissen van de dag de revue te laten passeren. Dat gaat overigens heel goed met een fles uitstekende Argentijnse wijn of een liter Brahma Chopp, een licht bier.

Dag 4                        Buenos Aires                                      Maandag, 3 maart
Verblijf in Buenos Aires

Dag 5              Buenos Aires-Ushuaia(                               Dinsdag, 4 maart
In de ochtend, verblijf in Buenos Aires. Om 15.50 uur vlucht AR 1626 vanaf Aeroporte Jorge Newberry naar Ushuaia. Twee uur van tevoren aanwezig zijn. Aankomst Ushuaia 20:40 uur, reistijd 4:15.
Hotels: Toeristenbureau verhuurt kamers bij particulieren o.a.: Primer Argentino 176, $10, Elvira’s House, Fuegia Basket 419

Dag 6                             Ushuaia                                         Woensdag, 5 maart
Verblijf Ushuaia.

Dag 7                Ushuaia-BA-Posadas                           Donderdag, 6 maart
Vertrek om 10:20 uur met vlucht AR 1616 naar Buenos Aires. Aankomst in BA om 14:50 uur. Aansluiting met vlucht AR 2552 vertrekt om 18:36 uur naar Posadas. Aankomst Posadas 20:01 uur.

Hotels: Residencial Missiones, Avenida Azara, tussen La Rioja en Córoba, $8,-, Hotel de Turismo Posadas, Bolivar and Junin, City Hotel

Dag 8     Posadas-San Ignacio Mini 61 km                        Vrijdag, 7 maart

Hotels: Hospedaje Los Salpeterer, Sarmiento en Centenario, bij de bus terminal, $4,-, Hotel San Ignacio, San Martin 823, $8,-

Dag 9        S.Ingnacio-Puerto Rico 73 km                        Zaterdag, 8 maart

Dag 10    Puerto Rico-Monte Carlo 60 km                         Zondag, 9 maart

Dag 11      Monte Carlo-El Dorado 57 km                     Maandag, 10 maart

Dag 12     El Dorado-Puerto Iguazú 91 km                     Dinsdag, 11 maart
Hotels: Residencial Cataratas, Uruguai 25, $14,-, Hotel King, Avenida Victoria Aguirre 916, Hosteria Los Helechos, Almirante, bij Fray Luis Beltran

Dag 13      Rustdag Cataratas del Iguazú                  Woensdag, 12 maart

Dag 14               Iguazú-BA-Tucúman                          Donderdag, 13 maart
Vlucht AR1725 vertrek 15:40 uur naar Buenos Aires. Aankomst om 17:30 uur. Reistijd 1:50. Vertrek met AR1574 om 18:33 naar Tucúman. Aankomst 20:28 uur.
Hotels: Hotel Astoria, Plaza Independencia-Congreso 92, $8,-, Hotel Colonial, San Martin 35 tussen Avenida Avellaneda en Balcarce, $14,-

Dag 15      Tucúman-Tafi Del Valle 80 km                        Vrijdag, 14 maart

Dag 16     Tafi Del Valle-Colalao De Valle 60 km         Zaterdag, 15 maart

Dag 17 Colalao      Del Valle-Cafayette 45 km               Zondag, 16 maart
Nu is het kiezen tussen route A en B

Route A Dag 18       Cafayette-Alemania 81 km          Maandag, 17 maart

Route A Dag 19      Alemania-Salta 104 km                   Dinsdag, 18 maart

Route A Dag 20        Salta-Buenos Aires                  Woensdag, 19 maart
Vlucht AU2941 vertrek 09:45, aankomst 11:40 Buenos Aires. Reistijd 1:55

Route A Dag 21               Buenos Aires                       Donderdag, 20 maart

Route A Dag 22        Buenos Aires-Amsterdam              Vrijdag, 21 maart
Vlucht AR1100 vertrekt om 23:00 uur

Route A Dag 23                Amsterdam                             Zaterdag, 22 maart
Aankomst te Amsterdam om 18:45 uur. Reistijd 15:45.

Route B Dag 18      Cafayette-Agnastaco 80 km         Maandag, 17 maart

Route B Dag 19     Agnastaco-Cachi 80 km                  Dinsdag, 18 maart

Route B Dag 20       Cachi-Escoipe 80 km                 Woensdag, 19 maart

Route B dag 21        Escoipe-Salta 83 km                Donderdag, 20 maart

Route B dag 22   Salta-Buenos Aires-Amsterdam        Vrijdag, 21 maart
Vlucht AU2930 vertrek 09:45, aankomst 12:20 Buenos Aires. Reistijd 1:55, Vlucht AR1100 vertrekt om 23:00 uur

Route B Dag 23                Amsterdam                             Zaterdag, 22 maart
Aankomst te Amsterdam om 18:45 uur. Reistijd 15:45.

Tijdsverschil t.o.v. Nederland: 4 uur vroeger

Nederlandse Ambassade in Buenos Aires: Avenida de Mayo 701, Piso 19, Openingstijden ma t/m vr van 8.30 – 12.30 en 13.00 – 16.00 uur, Tel: 00-54-1-3343474, 3344000, 3343360, 3427250, 3427265 en 3427790, Fax: 00-54-1-3342717

Jeugdherbergen

Buenos Aires: Calle Brasil 675 tel: 3629133
Posadas: Anfiteatro Manuel Antonio Ramirez, 3300 Posadas
Montecarlo: Albergue Hotel Ideal, Calle s/n, 3384 Montecarlo
Salta: Albergue Backpacker’s, Buenos Aires 930, 4400 Salta
San Miguel de Tucuman: ‘Miami’, Junín 589, Provincia de Tucuman