2020 – Fietserspad deel 1 en Rijnroute

Dit jaar een korte tocht langs deel van het Fietserspad en de Rijnroute (LF3 / LF4)

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

NO NAMED GPX   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description


16 augustus (zondag) Noorbeek

Na een treinreis zonder verrassingen bereiken we om 16.15 Valkenburg. Op de stationsrestauratie een kop heerlijke sterke koffie, gaan stappen weer op de fiets voor de tweede etappe van vandaag – de 14 km naar Noorbeek. Na een klimmetje uit Valkenburg komen we op de Plateauroute, vanwaar zich de Limburgse vergezichten zich ontvouwen. Vanuit de trein hadden we al gezien dat het geregend heeft en ter hoogte van Margraten komen we in een hevig onweer terecht. Tenauwernood bereiken we een schuilplek. Bliksem, stortregens, donderslagen veranderen de weg in een onbegaanbare rivier. De passerende auto’s zorgen voor metershoge fonteinen. Na een half uur klaart het op een kunnen we verder. Om half zeven bereiken we de Walnut lodge. Brian en Gert Jan hebben ons zien aankomen en wachten ons op. Onder het genot van koffie en cake praten we bij. Dan is het tijd om te gaan eten. We steken over naar Bij Tinus. Het is er druk, maar we krijgen nog een tafel. Een flink stuk terras is nu overdekt en dat ziet er goed uit. We genieten van een maaltijdsalade Aubel en een glas zelfgebrouwen licht bruin bier. Daarna met een omweggetje terug naar de Walnut, Journaal kijken, douchen en naar bed. Een fijne eerste vakantiedag.

17 augustus (maandag) wandeling Noorbeek

Na een goede nachtrust en een uitgebreid ontbijt gaan we wandelen. Het is zonnig en door een met 22 graden is het lekker wandelen. De bestemming is s-Gravenvoeren. Vanaf de Onderstraat in Noorbeek beklimmen we de heuvel die het dal van heet riviertje Noor scheidt van de rivier de Boer. Het is een mooie en afwisselende wandeling – de holle wegen, de vergezichten soms tot voorbij de Maas, open velden en loofbos. In s-Gravenvoeren stoppen we bij de Pley voor koffie. Via Mheer keren we na een kleine 12km moe maar voldaan terug naar De Walnut. Maar niet na eerst nog een drankje op het terras van Brigida genomen te hebben.

18 augustus (dinsdag) Sittard

Na een heerlijk ontbijt onder de walnootboom en een hartelijk afscheid van onze gastheren gaan we op pad. Het is zonnig weer een met ruim 20 graden is de temperatuur aangenaam. We beginnen met een stevig klimmetje naar Terlinden. Dan belanden we op het Mergelplateau en genieten van het schitterende landschap en de fraaie vergezichten. De afdaling van de Leutenberg is een makkie. Toch rusten we beneden aangekomen uit voor koffie en kruzelvlaai even uit in de brasserie van de Vinkencamping. Dan gaan we op weg naar Hoensbroek waar we een afspraak hebben met onze installateur om de details van de renovatie van de badkamer te bespreken. We zijn aan de vroege kant en om de tijd te doden drinken we eerst nog koffie op golfbaan Hoenshuis. Even na deze plaats is mijn telefoon leeg. Daarmee houdt ook de navigatie op. En begint het te regenen. Gelukkig biedt Google Maps op het andere mobieltje enige uitkomst. Via een off road traject door de akkers worden we naar Sittard gedirigeerd. Na enig zoeken vinden we onze B&B De Lahrzolder, waar we gastvrij worden ontvangen. Na te zijn opgedroogd wandelen we naar de Markt en doen ons tegoed aan een Thaise maaltijd. Teruggekeerd in de B&B is het tijd om een overnachtingsplek voor overmorgen te vinden. Dan blijkt hoe druk het dit jaar is door het Coronavirus. Pas na verschillende telefoontjes en afwijkend van onze route vinden we een leuke plek in Venray. Dan is het tijd om te douchen en te gaan slapen.

19 augustus (woensdag) Reuver

Na een warme nacht en een prima ontbijt in deze voortreffelijke B&B gaan we op weg. We fietsen Sittard uit een pakken in Tudderen de officiële route weer op. Het is zonnig met veel witte wolken tegen een blauwe hemel. Het landschap is afwisselend – akkers, maïsvelden een bos, aaneengeregen door ingeslapen dorpjes. Het landschap is niet zo indrukwekkend als gisteren het Mergelplateau, maar het is wel leuk om alvast kennis te maken met het gebied waar we in de toekomst vaker fietsritjes zullen. We pauzeren bij Sibbelicious in St. Odilienberg voor een tosti en een drankje. Daarna weer verder richting Reuver. Het wordt een rit van bijna 60km voordat we enigszins vermoeid onze B&B ‘Foekesbrook’ bereiken. We worden ontvangen met zelfgemaakte vlaai een wat te drinken. Ons onderkomen is feitelijk een compleet ingericht appartement met alles erop en eraan. Na het douchen gaan we eten in brasserie Effe op de markt in Reuver. Allebei een maaltijdsalade – Irma met geitenkaas en ik met krokante kipnuggets. Eenvoudig, maar prima. Na terugkeer blijkt de stroom in ons appartement te zijn uitgevallen. De boosdoener blijkt de electrische bediening van de garage deur. Als die is uitgeschakeld, hebben wij weer licht. Morgen komt er iemand kijken, maar dan zijn wij al op weg naar Venray, onze volgende etappe.

20 augustus (donderdag)

In de nacht even wakker geweest en geritsel op het dat gehoord. Bleek een marter te zijn die voedsel zoekt bij de buren. Na een hartelijk afscheid en de afspraak om in de toekomst zeker nog eens voor koffie en zelf gemaakte vlaai langs te komen gaan we op weg. Het kost de nodige moeite om de aansluiting op het vervolg van de route te vinden, maar na enkele omzwervingen door Reuver vondsten we het knooppunt dat we zoeken. Vandaar gaat het voorspoedig. Voor het eerst steken we bij Grubbenvorst de Maas over. Aan de overkant genieten we van een heerlijk ijsje. In Venlo moeten we een paar minuten schuilen voor een kort buitje. Een stukje langs de Maas fietsen zit er niet in – het fietspad langs de rivier is afgesloten. Onderweg is het een afwisselend landschap. Wat ons opvalt is het grote aantal tuinbouw bedrijven. Maar we gisteren ook door bos en langs akkers waar uien en prei geteeld worden. Om vijf uur komen we aan in Venray waar we zullen overnachten. Omdat we pas om half zes bij B&B The Farmers Daughter terecht kunnen, drinken we eerst wat bij Brasserie Anno ’54. Na het uitpakken en opfrissen gaan we daar ook eten. Heerlijke Haute Cuisine met een navenant prijskaartje. Daarna nog even geld gepind een terug naar de B&B. Morgen sluiten we in Millingen aan de Rijn het traject Fietserspad af een gaan we over op de internationale Rheinradweg.

21 augustus (vrijdag) Kekerdom

Als we wakker worden regent het. We nemen de tijd voor het ontbijt en als we klaar zijn voor vertrek, is het weer droog. Gaande de dag wordt het steeds mooier – en warmer – weer. Dit keer vinden we zonder moeite de aansluiting op het Fietserspad. Onderweg steken we bij Afferden de Maas weer over. De Maas zien we onderweg verschillende keren. Het landschap is ook vandaag weer afgewisseld. Bos, weiden en rivierlandschap. Mooier en afwisselende dan gisteren. Bij Groesbeek klimmen we naar de Mookerheide en fietsen deels door een zeer rul zandpad dat af en toe tot afstappen dwingt. Via de duitse dorpjes Zyfflich en Leuth, bereiken we onze bestemming van vandaag: Kekerdom. We slapen bij De Waard van Kekerdom waar we ook avondeten: 2x maaltijdsalade. Na nog een kort wandelingetje over de dijk, maken we ons op voor de nacht. Morgen naar Wageningen!

22 augustus (zaterdag) Wageningen

Na een warme nacht vertrekken we om 10 uur uit Kekerdom. Bij Millingen aan de Rijn steken we met het voetveer de Rijn over. We fietsen over de dijk richting Arnhem. Bij Huissen steken we met het Looveer opnieuw de Rijn over. Bij de veerpont drinken we koffie met heerlijke zelfgebakken appelgebak. Bij de pont is er nog een kleine gedenksteen die herinnert aan 17 september 1944 toen een bom de schuilkelder vernietigde waarbij 14 leden van één gezin, waaronder veel jonge kinderen omkwamen. Dat was in de dagen dat er hevig werd gevochten bij Arnhem (de jammerlijk mislukte operatie Market Garden die tot doel had de overgave van Duitsland aanzienlijk te bespoedigen).

Bij Arnhem via de Nelson Mandelabrug opnieuw de Rijn over. Vanaf nu weer wat pittige klimmemmetjes op de Gelderse Berg. Bij kasteel Doorwerth eten we een tosti. Zoals intussen op al onze fietstochten gewoon is, zijn we getuige van een bruiloft. In Renkum begint het flink te regenen, maar gelukkig kunnen we samen met een groep oudere fietsers schuilen bij een tankstation. De eigeaar blijkt ook te handelen in Aziatische auto’s en heeft maar liefst 4 Daihatsu’s in de showroom staan. Smullen! Als het regenen gestopt is gaan we verder richting Wageningen, maar worden toch weer door een bui overvallen en moeten kort schuilen in het bos. We worden ondanks dat drijfnat. Na Renkum komen we rond half 5 aan bij onze overnachtingsplek, hotel WICC in Wageningen. Daar eten we allebei een heerlijke pizza. Omdat we allebei ‘de stal beginnen te ruiken’, besluiten we om morgen in een dag van 66 km naar huis te fietsen en er niet nog een dag langer over te doen. We kijken terug op een mooie en afwisselende fietsdag, wel met redelijk veel wind maar landschappelijk erg aantrekkelijk.