2021 – Fietserspad deel 2 Nijmegen – Pieterburen

Dit jaar maken we het Fietserspad(*) af door van Nijmegen naar Pieterburen te fietsen.

(* uit de gids van Pol van Mill, Keesjan den Herik en Alphons van Winden)

[Waymark map_id=”7121″ zoom=”15″]

19 augustus (Donderdag) van Nijmegen naar Millingen aan de Rijn

[Waymark map_id=”7157″]

Vandaag beginnen we aan onze zomerfietstocht 2021. We pakken het Fietserpad op waar we hem vorig jaar hebben verlaten. Toen fietsten we vanaf Millingen aan de Rijn langs de Rijnfietsroute terug naar huis in Lopik.
Vanochtend vertrokken we vanuit huis naar het station in Sittard om vervolgens met de trein naaar Nijmegen te reizen. Dat is het meest dichtbij gelegen punt waar we het Fietserpad vorig jaar hebben verlaten.
Het was een druilerige dag: grijze lucht, motregen en soms weer droog. Daarbij waaide het ook wat ons soms wel lekker vooruit duwde. We fietsten gezellig langs de Waalkade in Nijmegen de Ooijpolder in. Een prachtig natuurgebied langs de Waal. Kleurrijke bloemakkers, wilde paarden en troepen ganzen kenmerkten onze rit naar Kekerdom waar we vorig jaar bij de Waard van Kekerdom hebben overnacht. Het restaurant was niet open, anders hadden we er een kopje koffie gedronken.
Naar Millingen aan de Rijn, naar onze gereserveerde B&B Millingen, was niet ver meer. De rit ging over zand/grindpaden langs de rivier door het natuurgebied de Millingerwaard dat deel uitmaakt van de Gelderse Poort (Natura 2000).
Rond half vijf kwamen we aan bij de B&B Millingen – een rietgedekte boerderij uit de laat 17e eeuw – bij onze gastvrouw/-heer Jenny en Steven. We werden hartelijk ontvangen met thee, chocolade en koekjes en ontmoetten de andere gasten die het Pieterpad wandelen.
Daarna zijn we bij de Chinees een hapje gaan eten. Bij terugkomst waren er nog twee gasten aan de keukentafel aangeschoven. Deze twee mensen uit de Alblasserwaard fietsen in de omgeving. Na nog een kop thee vertrokken we naar onze kamer de ‘suite onder het riet’ om aan ons blog te werken. En lekker te gaan slapen.

20 augustus (Vrijdag) van Millingen aan de Rijn naar Aalten

[Waymark map_id=”7193″]

Dag 2 begint na een rijk ontbijt in B&B Millingen. Ondanks onze wens om een klein ontbijt te serveren was er veel te veel lekkers. Huisgemaakte fruitcreaties en streekproducten van omliggende boeren.
In Millingen staken we de Rijn over: niet voor het eerst met dit pontje want toen we vorig jaar vanuit het zuiden over het Fietserpad naar huis in Lopik fietsten namen we dit pontje ook. Aan de overkant gingen we nu rechtsaf richting Elten. Wat een afwisselende fietstocht hebben we vandaag gehad: langs de Rijn, door het bos langs Kasteel Huis Bergh in ’s Heerenberg, over mooie brede aleeën en soms af en toe een stukje onverhard. Langzaam reden we het coulisselandschap van de Achterhoek binnen.
Rond half vijf fietsten we het erf van B&B De Kapelle in het buitengebied van Aalten op. Ook hier een heel hartelijk ontvangst door de eigenaresse, die zo bleek, nog maar een maand bezig is met drie B&B kamers in een bijgebouw bij haar woning.
Morgen gaan we richting Eibergen.

21 augustus (Zaterdag) van Aalten naar Eibergen

[Waymark map_id=”7205″]

Vandaag na een uitgebreid ontbijt en een leuk gesprek met een echtpaar uit Garderen, vertrokken richting Eibergen, 48 kilometer verderop. De dag begint fris, maar allengs wordt het warmer. Het is zonnig en rustig weer met weinig wind. Af en toe bevinden we ons in Duitsland, zo dicht zitten we bij de grens. We fietsen in de Achterhoek en bewonderen het afwisselende landschap, weiden, beekjes en bos. Het gaat over landweggetjes en bospaden, heerlijk. Onderweg een flamingovijver gezien in Zwilbrock. Onderweg lunchen we in het Keltisch koffiehuis Groenhaege. We logeren in B&B ‘De Wieber’ en boerderij in de middle of nowhere. Maar gelukkig zitten we op 800 meter van camping ‘Het Eibernest’ waar we wat kunnen eten.

22 Augustus (Zondag) van Eibergen naar Gildeshaus (D)

[Waymark map_id=”7232″]

Na een voedzaam ontbijt op de boerderij op tijd vertrokken want vandaag moeten we iets meer kilometers maken dan de vorige dagen. Dat komt omdat we tussen Losser en De Lutte niet zo makkelijk een overnachtingsplek konden vinden en daarom naar net over de grens zijn uitgeweken naar Gildeshaus. Hoewel we een regendag verwachtten, kwamen we droog aan. Al had de rit niet veel langer moeten duren want kort na aankomst brak er onweer en regen los, maar dat duurde gelukkig niet lang. Vandaag weer een hele mooie en afwisselende route opnieuw lang maisvelden, beekjes, bospaden en stille landweggetjes. Op het Buurse Zand stond de hei al volop in bloei. Het was weer genieten. In de grensplaats Glanerbrug gestopt voor koffie en een broodje.

23 augustus (Maandag) van Gildeshaus naar Uelsen

[Waymark map_id=”7248″]

Na een ontbijt, zonder ontbijt maar met crackers, in B&B Nassau-inn fietsen we afwisselend door Duitsland en Nederland. Het is mooi zonnig weer na een bewolkte en wat frisse start. Het verslag wordt saai, want opnieuw fietsen we door een afwisselend landschap. Omdat we vandaag naar 48km te fietsen hebben doen we het rustig aan. We pauzeren uitgebreid bij een uitspanning op het Lutterzand en nemen de tijd voor een partijtje golf, midgetgolf wel te verstaan. Omdat we aan de eindmorenen zitten, moeten we af en toe licht klimmen.

24 Augustus (Dinsdag) van Uelsen naar Schoonoord

[Waymark map_id=”7256″]

Vandaag ging de reis van Uelsen (D) naar Schoonoord (Drenthe).
We merken dat het in Nederland nog volop vakantietijd is. Het boeken van onderkomen valt niet mee. Meestal boeken we een dag van tevoren voor de volgende dag. Maar nu lukt dat slecht en zijn we in de korte tijd dat we fietsen, al tweemaal van de route moeten afwijken. Zo ook voor vandaag: we zouden eigenlijk in de omgeving van Oosterhesselen of Aalden/Zweeloo overnachten. Lang zoeken op internet gisteravond vanuit Uehlsen en tientallen telefoontjes verder, zijn we uitgekomen in Schoonoord. We hebben vandaag zo’n 70 kilometer gefietst.
Het eerste stuk vanuit Uehlsen, waar we echt een fantastisch onderkomen hadden, was pittig. Korte klimmetjes gevolgd door heerlijke afdalingen door Grafschaft Bentheim. We kwamen bij Schoonebeek Nederland binnen. Aan de Duitse kant van de grens bij Emlichheim (Niedersachsen) zagen we veel ‘jaknikkers’ die aardolie uit de grond pompen. We stopten in de plaats Schoonebeek voor een broodje bij de bakker. Voor zijn deur stond op het plein van het winkelcentrum ook een jaknikker te werken. Het bleek de allereerste te zijn en is nu een Rijksmonument. Hij heeft tot 1989 gewerkt en draait overdag nog steeds. Het was onze eerste stop vandaag: we kwamen geen horecagelegenheden tegen. Het was tevens onze laatste die dag: de volgende 32 km kwamen we ook niets meer tegen. Aan de rand van Zweeloo hebben we onze bidon leeg gedronken met een paar marie biskwietjes erbij. Rond vijf uur kwamen we in Schoonoord aan bij B&B Van Hunebed naar jullie bed. Door omstandigheden moet de eigenaar eerder op de dag plotseling weg. We vonden de sleutel onder de carport en gingen zelf naar onze kamer op de eerste etage: het lijkt wel een modelkamer voor Riviera Maison. Wat een luxe. Maar wel fijn na een paaar dagen basis-basis en gedeelde badkamer.
We hadden geen zin meer om na het douchen 7 km te fietsen voor avondeten. Op 400 meter afstand zou een gelegenheid zijn maar toen we daar aankwamen, bleek die gesloten. We doen het vanavond dan maar met de rest van onze marie biskwietjes. Kan voor een keer geen kwaad vinden we.
Morgen gaat de fietstocht naar Annen: ook een beetje buiten de oorspronkelijke route vanwege de drukke bezetting van onderkomens.
We hopen vannacht te genieten van een goede nachtrust in Schoonoord.

25 Augustus (Woensdag) van Schoonoord naar Annen

[Waymark map_id=”7275″]

Vanmorgen bij het wakker worden, was het mistig.
We hadden een heel gezellig ontbijt met de gastheer van de B&B en twee andere gasten uit Hoensbroek. Dat vier ‘Limburgers’ in Drente elkaar ontmoeten was wel heel leuk. De B&B is een aanrader. We houden hem op ons lijstje voor wie weet wanneer we weer in Drenthe zijn. Soms voor werk, soms voor een privé uitstapje: we zijn er nog wel eens.
Na het ontbijt stapten we op de fiets, het zonnetje was inmiddels doorgebroken. We fietsten in de frisse ochtend door mooie lanen in het bos, Slenerzand, het landschap van Aa en Hunze. Heerlijk rustig fietsen, je hoorde allen het ruisen van je banden en de vogels. Koffie dronken we in een kiosk in het bos nadat we ongeveer twintig kilometer erop hadden zitten. Nog dertig te gaan.
Langzaam aan kwamen we steeds meer fietsers tegen. Druk werd het gelukkig niet. Soms reden we enkele kilometers zonder mensen tegen te komen. Wel hier en daar kwamen ons kuddes grazers tegemoet.
Voor de lunch stopten we in Grolloo in een horecagelegenheid naast het Harrie Muskeepad. Genoemd naar de uit Grolloo afkomstige bekende blueszanger van Cuby en the Blizzards (Window of my eyes en Groeten uit Grolloo).
Daarna op naar Rolde, Balloo (over het mooie Balloerveld), Gasteren en tenslotte Annen. De route ging ook vandaag alleen door natuurgebieden. Als we een dorp in wilde om te eten of een PIN-automaat te bezoeken, moesten we even afwijken.
We waren rond vier uur in BedenbreakfastAnnen . Annen is een klein dorp, net voor Zuidlaren. Er zijn horecagelegenheden, zodat we vanavond niet opnieuw zonder eten naar bed hoeven.
Morgen gaat de reis naar Warfhuizen waar we overnachten in de Theaterherberg.

26 Augustus (Donderdag) van Annen naar Warfhuizen

[Waymark map_id=”7302″]

Vandaag staat de laatste etappe voor de boeg voordat we morgen ons doel van deze tocht: Pieterburen bereiken. We fietsen door de bossen langs de weilanden van de kop van Drenthe. Via Zuidlaren en Haren fietsen we lang mooi groen ten zuiden van de stad Groningen. De route voert ons langs de Hoornse plas voordat we over de brug over de rails van station Groningen Centraal de stad binnenfietsen. We fietsen langs het Groninger Museum in één rechte lijn dwars door de stad naar het Noorden.  Het is kennismakingsweek voor de nieuwe lichting groningse studenten. In lange collones worden ze op de fiets door de stad geleid. Allemaal met een wit overhemd met hun naam op de mouw geschreven en een identiek rugzakje fietsen ze voor ons uit. 

Dan zijn we plotseling de stad uit en rijden langs het Van Harinxmakanaal. Heel rustig na de drukte van het stadscentrum. Op het vlakke land begint de wind ons parten de spelen, we werken ons tegen een vlagerige tegenwindkracht 4 de laatste kilometers naar onze overnachtingsplek in Warfhuizen. Daar heeft de toneelspeler Ton van der Velden in de deel van zijn boerderij een klein huistoneel ingericht waar hij voor kleine groepen voorstellingen geeft. Heel leuk om met deze man kennis te maken.

Na ons te hebben geïnstalleerd hebben we een eetafspraak met Luuk en Mattie die speciaal voor deze gelegenheid uit Kollum zijn komen rijden om ons op te halen. Van eten in het restaurant dat hoort bij de camping Overdaips in Saaksum. We eten heerlijk Indiaas, alleen is het door de wind behoorlijk koud. We maken het daarom niet te laat: om half negen nemen we in Warfhuizen afscheid.

27 Augustus (Vrijdag) van Warfhuizen naar Loppersum

[Waymark map_id=”7336″]

Na een goede nachtrust en een vers bereid ontbijt in de Theaterherberg van Ton van der Velden begint onze laatste etappe naar Pieterburen: het is nog maar een klein stukje van minder dan 15 km naar Pieterburen. Het geeft toch een leuk gevoel om ‘aan te komen op ons doel’, hoewel we nog drie dagen verder fietsen. We maken in Pieterburen foto’s van onszelf bij de start/finish van het Pieterpad en van de omgeving. Na de koffiepauze rijden we richting het Wad: we willen toch even de Waddenzee zien. Het is niet simpel om er te komen: we rijden weer door weilanden, agrarische paden en we moeten zelfs de fiets over een hek tillen. Bagage eraf, Jan aan de ene kant van het hek en Irma aan de andere kant: zo tillen we de fiets naar de andere kant. Als we de dijk beklimmen, is de Waddenzee nog een eind weg. Daarom fietsen we verder in de luwte van de dijk want het waait ook vandaag weer flink. In Noordpolderzijl eten we een broodje en dan gaat het verder naar Loppersum. Wat heerlijk nu we in een andere richting fietsen: we hebben bijna wind mee. Af en toe moeten we nog wat inspannen, maar eigenlijk is het ritje simpel. We komen langs voor ons bekende plekken: Usquert, Toornwerd, Middelstum, de Urbexlocatie van de voormalige steenfabriek in Fraamklap en tenslotte Loppersum. We hebben deze omgeving al vaker afgestruind als we hier waren om te werken. Het begint een beetje nat te worden en vlak voor Loppersum vindt Jan het ook tijd om zijn regenjas aan te trekken. We arriveren rond vier uur en zijn verbaasd over de uitbreiding van Hotel Spoorzicht: het was altijd een allerchamanst karakteristiek gebouw. Nu is het uitgebreid met een moderne nieuwbouwdoos met luxe hotelkamers en een spa. we gaan er van genieten.

Morgen fietsen we naar Vriescheloo nabij Bellingwolde.

28 Augustus (Zaterdag) van Loppersum naar Vriescheloo

[Waymark map_id=”7344″]

De verwachtingen ten aanzien van hotel Spoorzicht komen helaas niet uit. In alle opzichten heeft dit hotel niet begrepen wat ‘hospitality’ in de horeca betekent. Van onduidelijkheid over het menu geen a-la-carte maar keuze uit 2/3 gangen vlees of vis in een koude eetzaal waar de airco op volle toeren koude lucht verspreidt -waar neits aan wordt gedaan- tot een ontbijtzaal met één koffiemachine voor 40 gasten. We verlaten snel dit hotel. Met windkracht 4 in de rug worden we over het Groninger land geblazen. De donkere wolken dreigen met nattigheid, maar op een paar spetters na, blijven we droog. Met 16 graden is het verder prima fietsweer. In het centrum van Winschoten maken we een langere pauze om niet al te vroeg op onze B&B ’t Klontje te arriveren. De rit, die veel lijkt op een memory tour, voert ons langs allerlei locaties waar we vóór de COVID informatiebijeenkomsten van het ministerie van EzK begeleidden. Helemaal leuk! Om half vier komen we aan op de B&B waar we een prima kamer met eigen douchegelegenheid hebben. Vanavond fietsen we naar het chinese restaurant in Bellingwolde en voeden ons voor de volgende en laatste etappe naar Emmen vanwaar we de trein terug naar Sittard zullen nemen.

29 Augustus (Zondag) van Vriescheloo naar Emmen

[Waymark map_id=”7365″]

Helaas bleek de Chinees alleen nog afhaalmaaltijden te verkopen. Maar gelukkig konden we uitwijken naar de Cafetaria schuin tegenover. Lekkere Schnitzel voor Jan en Saté voor Irma. Het was wel 11 kilometer heen en weer fietsen tussen de B&B ’t Klontje en de eetgelegenheid. Na het ontbijt kiezen we voor een landelijke fietsroute langs de veenkalanen. We fietsen om Bourtange heen en maken ook nog een uitstapje Duitsland in. Het is hier zo ongeveer het meest afgelegen gebied wat je in Nederland tegen kunt komen. Verspreide boerderijen en zicht op de Duitse windparken net over de grens. Het is vandaag de eerste dag dat het weer niet echt meezit. Het motregent een groot deel van de dag en het regenjack moet bijna continu aan. Het is niet koud, en we hebben de wind in de rug. In Emmer-Compascuum stoppen we voor een middaghap en gaan we langs de lange, kaarsrechte wegen naar onze bestemming in Emmen. Het is een grote B&B met drie kamers en wij slapen in de ‘Newsroom’. Morgen zit deel 2 van het Fietserspad erop en hebben we 580 kilometer tussen de banden afgelegd.

30 Augustus (Maandag) van Emmen naar Thuis

Na een prima nacht in de werkelijk piekfijne B&B ‘Bed bij Pet’, de geweldig gastvrije en vriendelijke gastvrouw en het uitgebreide ontbijt fietsen we de laatste meters naar het station Emmen Zuid. De treinreis naar huis verloopt niet zonder hindernissen; ondanks het feit dat we succesvol door alle reserveringshoepels van de NS waren gesprongen en de felbegeerde fiets- en reisreserveringen in onze handen hadden, bleek de trein -veel te kort met 4 treinstellen – van Zwolle naar Utrecht bomvol en konden noc wij, noch onze fietsen mee. Daarom met de sprinter van Zwolle naar Utrecht waar gelukkig wel genoeg plek was. Vanaf Utrecht waren de problemen gelukkig voorbij en konden we met de intercity naar onze bestemming.

Met bijna 600  fietskilometers in eigen land op de teller kijken we terug op een fijne en geslaagde vakantie: geen lekke banden, wind in de rug, alle dagen droog en lekker fietsweer. We hebben veel moois gezien: rivieren, het Wad, de uitgestrekte bossen in de Achterhoek, polders en eindeloos akkerland in noord Groningen, de hei op de zandgronden die -veel te vroeg eigenlijk- al in bloei staat. Spiegelglad asfalt op stille fietspaden, fietsstroken langs binnenwegen, aarden landwegen, off-road voetpaden; we hebben het allemaal onder de wielen gehad.

[Waymark collection_id=”137″]