Dit jaar maken we het Fietserspad(*) af door van Nijmegen naar Pieterburen te fietsen.
(* uit de gids van Pol van Mill, Keesjan den Herik en Alphons van Winden)
19 augustus (Donderdag) van Nijmegen naar Millingen aan de Rijn
Vandaag beginnen we aan onze zomerfietstocht 2021. We pakken het Fietserpad op waar we hem vorig jaar hebben verlaten. Toen fietsten we vanaf Millingen aan de Rijn langs de Rijnfietsroute terug naar huis in Lopik.
Vanochtend vertrokken we vanuit huis naar het station in Sittard om vervolgens met de trein naaar Nijmegen te reizen. Dat is het meest dichtbij gelegen punt waar we het Fietserpad vorig jaar hebben verlaten.
Het was een druilerige dag: grijze lucht, motregen en soms weer droog. Daarbij waaide het ook wat ons soms wel lekker vooruit duwde. We fietsten gezellig langs de Waalkade in Nijmegen de Ooijpolder in. Een prachtig natuurgebied langs de Waal. Kleurrijke bloemakkers, wilde paarden en troepen ganzen kenmerkten onze rit naar Kekerdom waar we vorig jaar bij de Waard van Kekerdom hebben overnacht. Het restaurant was niet open, anders hadden we er een kopje koffie gedronken.
Naar Millingen aan de Rijn, naar onze gereserveerde B&B Millingen, was niet ver meer. De rit ging over zand/grindpaden langs de rivier door het natuurgebied de Millingerwaard dat deel uitmaakt van de Gelderse Poort (Natura 2000).
Rond half vijf kwamen we aan bij de B&B Millingen – een rietgedekte boerderij uit de laat 17e eeuw – bij onze gastvrouw/-heer Jenny en Steven. We werden hartelijk ontvangen met thee, chocolade en koekjes en ontmoetten de andere gasten die het Pieterpad wandelen.
Daarna zijn we bij de Chinees een hapje gaan eten. Bij terugkomst waren er nog twee gasten aan de keukentafel aangeschoven. Deze twee mensen uit de Alblasserwaard fietsen in de omgeving. Na nog een kop thee vertrokken we naar onze kamer de ‘suite onder het riet’ om aan ons blog te werken. En lekker te gaan slapen.
20 augustus (Vrijdag) van Millingen aan de Rijn naar Aalten
Dag 2 begint na een rijk ontbijt in B&B Millingen. Ondanks onze wens om een klein ontbijt te serveren was er veel te veel lekkers. Huisgemaakte fruitcreaties en streekproducten van omliggende boeren.
In Millingen staken we de Rijn over: niet voor het eerst met dit pontje want toen we vorig jaar vanuit het zuiden over het Fietserpad naar huis in Lopik fietsten namen we dit pontje ook. Aan de overkant gingen we nu rechtsaf richting Elten. Wat een afwisselende fietstocht hebben we vandaag gehad: langs de Rijn, door het bos langs Kasteel Huis Bergh in ’s Heerenberg, over mooie brede aleeën en soms af en toe een stukje onverhard. Langzaam reden we het coulisselandschap van de Achterhoek binnen.
Rond half vijf fietsten we het erf van B&B De Kapelle in het buitengebied van Aalten op. Ook hier een heel hartelijk ontvangst door de eigenaresse, die zo bleek, nog maar een maand bezig is met drie B&B kamers in een bijgebouw bij haar woning.
Morgen gaan we richting Eibergen.
21 augustus (Zaterdag) van Aalten naar Eibergen
Vandaag na een uitgebreid ontbijt en een leuk gesprek met een echtpaar uit Garderen, vertrokken richting Eibergen, 48 kilometer verderop. De dag begint fris, maar allengs wordt het warmer. Het is zonnig en rustig weer met weinig wind. Af en toe bevinden we ons in Duitsland, zo dicht zitten we bij de grens. We fietsen in de Achterhoek en bewonderen het afwisselende landschap, weiden, beekjes en bos. Het gaat over landweggetjes en bospaden, heerlijk. Onderweg een flamingovijver gezien in Zwilbrock. Onderweg lunchen we in het Keltisch koffiehuis Groenhaege. We logeren in B&B ‘De Wieber’ en boerderij in de middle of nowhere. Maar gelukkig zitten we op 800 meter van camping ‘Het Eibernest’ waar we wat kunnen eten.
22 Augustus (Zondag) van Eibergen naar Gildeshaus (D)
Na een voedzaam ontbijt op de boerderij op tijd vertrokken want vandaag moeten we iets meer kilometers maken dan de vorige dagen. Dat komt omdat we tussen Losser en De Lutte niet zo makkelijk een overnachtingsplek konden vinden en daarom naar net over de grens zijn uitgeweken naar Gildeshaus. Hoewel we een regendag verwachtten, kwamen we droog aan. Al had de rit niet veel langer moeten duren want kort na aankomst brak er onweer en regen los, maar dat duurde gelukkig niet lang. Vandaag weer een hele mooie en afwisselende route opnieuw lang maisvelden, beekjes, bospaden en stille landweggetjes. Op het Buurse Zand stond de hei al volop in bloei. Het was weer genieten. In de grensplaats Glanerbrug gestopt voor koffie en een broodje.
23 augustus (Maandag) van Gildeshaus naar Uelsen
Na een ontbijt, zonder ontbijt maar met crackers, in B&B Nassau-inn fietsen we afwisselend door Duitsland en Nederland. Het is mooi zonnig weer na een bewolkte en wat frisse start. Het verslag wordt saai, want opnieuw fietsen we door een afwisselend landschap. Omdat we vandaag naar 48km te fietsen hebben doen we het rustig aan. We pauzeren uitgebreid bij een uitspanning op het Lutterzand en nemen de tijd voor een partijtje golf, midgetgolf wel te verstaan. Omdat we aan de eindmorenen zitten, moeten we af en toe licht klimmen.
24 Augustus (Dinsdag) van Uelsen naar Schoonoord
Vandaag ging de reis van Uelsen (D) naar Schoonoord (Drenthe).
We merken dat het in Nederland nog volop vakantietijd is. Het boeken van onderkomen valt niet mee. Meestal boeken we een dag van tevoren voor de volgende dag. Maar nu lukt dat slecht en zijn we in de korte tijd dat we fietsen, al tweemaal van de route moeten afwijken. Zo ook voor vandaag: we zouden eigenlijk in de omgeving van Oosterhesselen of Aalden/Zweeloo overnachten. Lang zoeken op internet gisteravond vanuit Uehlsen en tientallen telefoontjes verder, zijn we uitgekomen in Schoonoord. We hebben vandaag zo’n 70 kilometer gefietst.
Het eerste stuk vanuit Uehlsen, waar we echt een fantastisch onderkomen hadden, was pittig. Korte klimmetjes gevolgd door heerlijke afdalingen door Grafschaft Bentheim. We kwamen bij Schoonebeek Nederland binnen. Aan de Duitse kant van de grens bij Emlichheim (Niedersachsen) zagen we veel ‘jaknikkers’ die aardolie uit de grond pompen. We stopten in de plaats Schoonebeek voor een broodje bij de bakker. Voor zijn deur stond op het plein van het winkelcentrum ook een jaknikker te werken. Het bleek de allereerste te zijn en is nu een Rijksmonument. Hij heeft tot 1989 gewerkt en draait overdag nog steeds. Het was onze eerste stop vandaag: we kwamen geen horecagelegenheden tegen. Het was tevens onze laatste die dag: de volgende 32 km kwamen we ook niets meer tegen. Aan de rand van Zweeloo hebben we onze bidon leeg gedronken met een paar marie biskwietjes erbij. Rond vijf uur kwamen we in Schoonoord aan bij B&B Van Hunebed naar jullie bed. Door omstandigheden moet de eigenaar eerder op de dag plotseling weg. We vonden de sleutel onder de carport en gingen zelf naar onze kamer op de eerste etage: het lijkt wel een modelkamer voor Riviera Maison. Wat een luxe. Maar wel fijn na een paaar dagen basis-basis en gedeelde badkamer.
We hadden geen zin meer om na het douchen 7 km te fietsen voor avondeten. Op 400 meter afstand zou een gelegenheid zijn maar toen we daar aankwamen, bleek die gesloten. We doen het vanavond dan maar met de rest van onze marie biskwietjes. Kan voor een keer geen kwaad vinden we.
Morgen gaat de fietstocht naar Annen: ook een beetje buiten de oorspronkelijke route vanwege de drukke bezetting van onderkomens.
We hopen vannacht te genieten van een goede nachtrust in Schoonoord.
25 Augustus (Woensdag) van Schoonoord naar Annen
Vanmorgen bij het wakker worden, was het mistig.
We hadden een heel gezellig ontbijt met de gastheer van de B&B en twee andere gasten uit Hoensbroek. Dat vier ‘Limburgers’ in Drente elkaar ontmoeten was wel heel leuk. De B&B is een aanrader. We houden hem op ons lijstje voor wie weet wanneer we weer in Drenthe zijn. Soms voor werk, soms voor een privé uitstapje: we zijn er nog wel eens.
Na het ontbijt stapten we op de fiets, het zonnetje was inmiddels doorgebroken. We fietsten in de frisse ochtend door mooie lanen in het bos, Slenerzand, het landschap van Aa en Hunze. Heerlijk rustig fietsen, je hoorde allen het ruisen van je banden en de vogels. Koffie dronken we in een kiosk in het bos nadat we ongeveer twintig kilometer erop hadden zitten. Nog dertig te gaan.
Langzaam aan kwamen we steeds meer fietsers tegen. Druk werd het gelukkig niet. Soms reden we enkele kilometers zonder mensen tegen te komen. Wel hier en daar kwamen ons kuddes grazers tegemoet.
Voor de lunch stopten we in Grolloo in een horecagelegenheid naast het Harrie Muskeepad. Genoemd naar de uit Grolloo afkomstige bekende blueszanger van Cuby en the Blizzards (Window of my eyes en Groeten uit Grolloo).
Daarna op naar Rolde, Balloo (over het mooie Balloerveld), Gasteren en tenslotte Annen. De route ging ook vandaag alleen door natuurgebieden. Als we een dorp in wilde om te eten of een PIN-automaat te bezoeken, moesten we even afwijken.
We waren rond vier uur in BedenbreakfastAnnen . Annen is een klein dorp, net voor Zuidlaren. Er zijn horecagelegenheden, zodat we vanavond niet opnieuw zonder eten naar bed hoeven.
Morgen gaat de reis naar Warfhuizen waar we overnachten in de Theaterherberg.
26 Augustus (Donderdag) van Annen naar Warfhuizen
Vandaag staat de laatste etappe voor de boeg voordat we morgen ons doel van deze tocht: Pieterburen bereiken. We fietsen door de bossen langs de weilanden van de kop van Drenthe. Via Zuidlaren en Haren fietsen we lang mooi groen ten zuiden van de stad Groningen. De route voert ons langs de Hoornse plas voordat we over de brug over de rails van station Groningen Centraal de stad binnenfietsen. We fietsen langs het Groninger Museum in één rechte lijn dwars door de stad naar het Noorden. Het is kennismakingsweek voor de nieuwe lichting groningse studenten. In lange collones worden ze op de fiets door de stad geleid. Allemaal met een wit overhemd met hun naam op de mouw geschreven en een identiek rugzakje fietsen ze voor ons uit.
Dan zijn we plotseling de stad uit en rijden langs het Van Harinxmakanaal. Heel rustig na de drukte van het stadscentrum. Op het vlakke land begint de wind ons parten de spelen, we werken ons tegen een vlagerige tegenwindkracht 4 de laatste kilometers naar onze overnachtingsplek in Warfhuizen. Daar heeft de toneelspeler Ton van der Velden in de deel van zijn boerderij een klein huistoneel ingericht waar hij voor kleine groepen voorstellingen geeft. Heel leuk om met deze man kennis te maken.
Na ons te hebben geïnstalleerd hebben we een eetafspraak met Luuk en Mattie die speciaal voor deze gelegenheid uit Kollum zijn komen rijden om ons op te halen. Van eten in het restaurant dat hoort bij de camping Overdaips in Saaksum. We eten heerlijk Indiaas, alleen is het door de wind behoorlijk koud. We maken het daarom niet te laat: om half negen nemen we in Warfhuizen afscheid.