9 Augustus – Rustdag in Lidköping

Vandaag hadden we een heerlijke rustdag en schitterend weer; stralend blauwe lucht, 17 graden en weinig wind. We besluiten vandaag ook de fietsen een dag rust te geven en gaan met de bus naar het bischoppelijke slot Läckö dat op een schiereiland aan de zuidrand van het Vänermeer ligt. We bezichtingen het slot, de replica van een Vikingschip en maken een wandeling door bos en graanvelden naar pittoreske, maar vooral toeristische vissersplaatsje Skipen. Het toeristisch karakter geldt trouwens ook het slot Läckö dat een van de toeristische hoogtepunten van Zuid Zweden is.

Aan het eind van de middag keren we met de bus weer terug naar Lidköping. Er is nog net tijd om een bezoek te brengen aan het museum van de porseleinfabriek van Rörstrand, onder andere fabrikant van het bekende Ostindia servies maar ook van beeldjes en monumentale vazen die voor ons nieuw waren.Tijdens het avondeten vlakbij ons hotel werden we nog verwend met een hele parade van voornamelijk Amerikaanse klassiekers (sleeën, al dan niet als convertible) die met een gangetje van 30km door het centrum aan het cruisen waren.

Morgen staat een lange rit van 60km met flink wat klimwerk naar Mariestad op het programma. Gelukkig blijkt er een lokale spoorwegmaatschappij te zijn die ook ons traject aflegt en waarin – uitzonderlijk voor het Zweedse openbaar vervoer – ook fietsen mee mogen.

Mocht de rit te zwaar worden of het weer omslaan, dan kunnen we altijd overwegen een deel van de route per spoor af te leggen. De weersvooruitzichten zijn goed, dus we hopen ook deze etappe helemaal per fiets af te kunnen leggen.