Bajawa – Waelengga


Van:Bajawa Naar: Waelennga
ODO: 110km Dag: 45,24km Avg: 18,40 km/h Temp: 29 0C
Max Climb %:16% Avg Climb%:3% Max Alti: 1116m Tot Alti:977

Als ik tegen 6.30 uur wakker word, giet het van de regen en is Bajawa door een wolkendek bedekt. Het zal toch niet waar zijn, net nu ik van plan was weer proberen te fietsen! Na het ontbijt, bestaande uit twee met iets onduidelijks gevulde bolletjes, een semi-hardgekookt ei en thee, is het opgehouden met regenen. Dus toch fietsen. Bij een winkeltje vul ik mijn watervoorraad aan en maak een praatje met Piet Patti, die een beetje Nederlands spreekt. Ik vertel hem van onze Piet in Amsterdam. Dan gaat het op de fiets omhoog terug naar de hoofdweg Bajawa – Ruteng – Labuan Bajo. Wat volgt is een spectaculair mooie afdaling naar Aimere en zee. De weg deel ik alleen met wat brommers die mij meestal vriendelijk toeterend begroeten. Dat begroeten geldt oook voor de mensen onderweg. De weg heb ik voor de rest bijna voor mijzelf alleen, omdat alle bussen, die om 7.00 uur tegelijk uit Bajawa zijn vertrokken, mij al ver vooruit zijn en de bussen uit Ende, Bajawa nog lang niet hebben bereikt. Onderweg word ik nog weer ingehaald en aangemoedigd door het nederlandse stel dat ik gisteravond aan tafel ontmoette. In hotel Korina had ik gelezen over prachtige bungalows aan zee in Waelengga. Hoewel mijn officiële bestemming Munde is, besluit ik in Waelengga (10km ten W van Aimere) een kijkje te nemen. Onderweg stop ik in Aimere om een kop thee te drinken. Ik beland echter niet in een rumah makan (eethuijse) maar wat een Arak (sterke drank) stokerij te zijn. Ook hier komen de foto’s van thuis en de ballonnen weer te voorschijn en vormen dankbaar onderwerp van gesprek. Aangekomen in Waelengga, staan er 5 schitterende bungalows op palen, direct aan zee (Mbalata bungalows, vertel het mar niet aan Lonely Planet!). Ik blijk de enige gast te zijn. De huisjes zijn kwa kwaliteit de top tot nu toe. Een mandi met westers toilet, regendocuchekop, wastafel, een bed met klamboe, schone witte lakens en een ‘Dutch wife’ op bed. Na een heerlijke nasi en gekookte groenten is het tijd voor de siesta. Lekker geslapen. Daarna een zeer uitgebreid avondeten met een hele pan rijst, diverse groenten, lombok (sambal), maar liefst twee gegrillde vissen die uit Aimere zijn gehaald en een fles lauwe Bintang uit de plaatselijke kiosk. Terwijl ik dit alles zit te verorberen, kijkt het personeel belangstellend toe. Na anderhalve vis en drie porties rijst is mijn maag al weer goed gevuld. Dan is het tijd om het blog bij te werken, te douchen en het bed weer op te zoeken.