Bremen – Schnoor en Shoppen


Kerken, Schnoorviertel en Böttcherstrasse
Dag twee in Bremen van deze fietsreis. Bremen is zo’n geweldig leuke ervaring: een gezellige Hanzestad aan de Weser waar een goede sfeer hangt. Voor ons is het de derde keer dat we hier met de fiets zijn: voor het eerst voor het ritje Hamburg – Bremen, de tweede keer toen we terugfietsten van Berlijn – Kopenhagen naar huis en deze derde keer was het ons einddoel van het tochtje vanuit huis. De dag begon met een paar inkopen in de stad. Winkels en bezienswaardigheden zijn allemaal dicht bij elkaar.
Langs de rivier wandelden we naar de Altstadt waar we de grote St. Petridom bezochten. Een grote Evangelisch Lutherse kathedraal met een markante achitectuur, waar op dit moment een interessante tentoonstelling is over de reformatie (500 jaar reformatie).
Daarna brachten we een groet aan de Bremer Stadtmusikanten en wandelden richting het Schnoorviertel, waar we een lichtje wilden kopen. Het Schnoorviertel is Bremens oudste stadsdeel uit de 15e en 16e eeuw, waar de straatjes soms zo smal zijn, dat je er niet naast, maar achter elkaar doorheen moet wandelen. De vakwerkhuisjes zijn als een parelsnoer aan elkaar geregen: daar komt ook de naam ‘Schnoor’ vandaan.
Op de terugweg naar de jeugdherberg hebben we nog een kleine ‘Bummel’ door de Böttcherstrasse gemaakt. Deze markante straat is in de afgelopen honderd jaar door de koffiekoopman Roselius tot een cultuurcentrum omgevormd. Er zijn kunst- en cultuurorganisaties gevestigd, een enorm klokkenspel tussen twee gevels, restaurantjes en kleine winkels.
Terug in de jeugdherberg die vol is met groepen scholieren voor hun ‘werkweek’, hebben we geïnformeerd hoe laat wij het beste konden deelnemen aan de avondmaaltijd. Vanmorgen bij het ontbijt was het erg druk (lange rijen). We kregen de tip om voor de groepen uit te komen. Na het eten was er zodoende nog voldoende tijd voor een avondwandeling langs de Weser: nu eens niet richting de Altstadt, maar richting de Neustadt, die wij nog niet eerder hadden gezien.
We hebben weer genoten van Bremen en van de totale fietsreis vanuit Lopik.