2014 – Dresden

Omdat we nog niet genoeg kunnen krijgen van Duitsland, fietsen we in juni van Lutherstadt Wittenberg naar Dresden. 

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

NO NAMED GPX   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Reisverslag


9 juni Dresden – Lutherstadt Wittenberg
Na onze verkenning van gisteren, levert de route naar station en perron geen verrassingen meer op. We kunnen dus rustig genieten van het hotel ontbijtbuffet waar we ons op deze laatste dag in Dresden hebben getrakteerd. Het nh Hotel Altmarkt is werkelijk voortreffelijk en is dan ook gekozen als startpunt voor de fietsreis in de zomervakantie.
De treinreis Dresden – Lutherstadt Wittenberg verliep voorspoedig en na een overstap in Leipzig arriveerden we om half twee in Wittenberg. In hotel Brauhaus stond de zelfde kamer weer voor ons gereed. Ook de auto stond er op het eerste gezicht nog ongeschonden bij. We maakten voor het avondeten nog een korte wandeling door het stadspar van Lutherstadt Wttenberg. Het avondzonnetje zorgde voor mooi licht maar was nog erg warm. Veel energie om inspannende dingen te doen hebben we niet. We nemen een licht diner op de binnenplaats van het hotel en bereiden ons nu voor op een warme nacht met weinig verkoeling. Onze laatste dag op de fiets bracht het km totaal van 4 fietsdagen op 187,95.

8 juni Dresden – Tropische hitte

Na behoorlijk te hebben uitgeslapen en buiten te hebben ontbeten, wandelen we naar het station om kaartjes te kopen voor de terugreis naar Lutherstadt Wittenberg, morgen. En ook om te verkennen waar we morgenochtend precies moeten zijn met onze fietsen, dat scheelt gezoek en de daarbij horende stress. De weg van het hotel naar het station is één grote winkelstraat en onderweg verbazen we ons hoe goedkoop kleding en schoenen hier zijn. Voor de prijs van één jurkje bij Pomme Parc, koop je hier -incl.de reiskosten- een complete klerenkast vol. Gelukkig is alles dicht vanwege Pinksteren, anders hadden Irma’s fietstassen niet meer dicht gekund, haha. Kinderen en volwassenen maken dankbaar gebruik van de verkoeling die de fontijnen bieden.
Na terugkeer in het hotel douchen om af te koelen en te relaxen. Buiten in de schaduw is het 34 graden en winstil.
Tegen het einde van de middag trekken we er opnieuw op uit. We bekijken het paleis van Augustus de Sterke, vorst van Sachsen en genieten van live muziek overal op straat. Van iedere straat zoeken we de schaduwkant op om het enigszins uit te houden. We steken de Elbe over naar de Neustadt en genieten van het uitzicht aan de overkant en van de badende menigte die verkoeling vinden in de Elbe. Bij de volgende brug steken we de rivier weer over en wandelen terug naar het hotel. Onderweg eten we nog een Italiaans ijsje.
Na weer in de hotelkamer afkoeling gezocht te hebben, gaan we om acht uur erop uit om wat te eten. We belanden bij een Thais restaurant vlabij het hotel waar het niet druk is en we snel worden bediend. We nemen een Thaise rijsttafel voor twee en genieten van het eten en buiten zitten.

7 juni Dresden – Kerken bezoeken

De fietsen blijven vandaag in de parkeergarage van NH Hotel Altmarkt. We lopen vandaag.

Direct tegenover ons hotel ligt de Kreuzkirche. We ontbijten buiten op een terrasje van een kleine bakkerij “Dreissig” pal voor de ingang van de kerk en zien de kerk om 10.00 uur open gaan voor het publiek.

De Kreuzkirche is verrassend licht van binnen. De gids signaleert dat wij ons verbazen over de ruimte en hoe het precies zit. Zij komt ons uitleg geven over de verschillen tussen de barokke en nieuwe delen die we in het interieur zien.
Bij de brand in 1945 is de kerk verwoest en sommige barokke delen zijn bewaard gebleven. Daaromheen is de oude kerk hersteld: grotendeels met, zoals de gids het noemt, DDR Pflaster. Na het einde van de DDR is het zo gebleven.

Daarna lopen we naar de Frauenkirche die tijdens het bombardement van februari 1945 vrijwel totaal uitbrandde. De buitenkant stond nog overeind en bleefin de DDR-tijd als een ruïne bestaan als een permanente herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog.

Na de “Wende” het einde van de DDR, werd in 1994 begonnen met de wederopbouw die in 2005 werd voltooid.
Met ons waren er op dat moment nog zo’n 300 bezoekers binnen, zo vertelde de kerkgids ons. Dagelijks komen er duizenden bezoekers. Morgen is het Pinksteren en is er om 12.00 uur een mis. Het is een Evangelisch Lutherse kerk.

Vervolgens liepen we naar de Katholieke Hofkirche die inopdracht van de Sachsische Koning August de Sterke in ca. 1700 werd gebouwd. August was een Pool die in Sachsen ook een Katholieke kerk wilde. Ook deze kerk werd tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd maar al meteen werd dze kathedraal herbouwd. Een hele mooie kerk met veel versierselen, beelden, groot orgel en een rijk versierde preekstoel.

Vervolgens wandelden we via Zwinger, het paleiscomplex terug naar de Altmarkt om even wat te gaan opfrissen, relaxen en ons voor te bereiden op het avondeten. De temperatuur zal vandaag boven de 30 graden geweest zijn en de zon scheen fel. We waren blij dat we niet hoefden fietsen. Dit belooft wel wat voor onze zomertocht van Dresden naar Praag en naar Wenen. Dit fietstochtje van Wittenberg naar Dresden was een aardig voorproefje van wat ons te wachten staat. Ook al lijkt het allemaal vlak langs de Elbe, soms onkomen we niet aan een kort stijl klimmetje. We zijn benieuwd wat ons na Dresden te wachten staat.

6 juni Riesa – Dresden
Hotel Wettinerhof in Riesa verzorgde een lekker en uitgebreid ontbijt, waarna we rond half tien de fietsen uit de parkeergarage haalden en de Elbe weer opzochten.Ons plan om vanuit Riesa met een klein veerpontje over te steken, ging niet door, want het veer vaart niet meer. Er is zeker geen vrijwilliger meer te vinden die nog veerman in dit gebied wil zijn.Het fietspad voerde ons direct langs de Elbe langs de mooiste korenvelden, waarlangs heel veel korenbloemen en klaprozen bloeien. Het fietspad was ook in een uitstekende staat! Mooi glad asfalt.

In een klein dorpje aan de rivier vonden we een biergarten waar we een eerste stop maakten voor een kop koffie. Het was al lekker warm aan het worden: ruim boven de 20 graden. Het zou nog oplopen naar 25 graden later op de dag. Het lukte ons net na de koffiestop om de rivier over te steken via een klein voet- en fietsveer. Zo kwamen we terecht in de Sächsische Weinstrasse. Het deed mij terugdenken aan onze vroegere vakanties in de Deutsche Weinstrasse. Overal gasthäuser en druivenranken tegen de bergen/heuvels. Toeristisch een interessant stukje voormalig Oost Duitsland dat niet onderdoet voor het wijngebied aan de Moezel en de Pfalz. Ook hier was het fietspad dik in orde en ons tochtje ging gestaag.

Meissen was erg toeristisch en druk. We maakten een paar foto’s vanaf het fietspad langs de Elbe en reden door naar een volgend klein plaatsje om in een … Biergarten te lunchen. Het was nog twintig kilometer naar Dresden. Een stuk dat we met een paar stops om wat te drinken achter elkaar hebben gefietst. Eenmaal in de stad aangekomen was het even zoeken naar het door ons gereserveerde hotel. Het lukte niet in een keer. Het was erg druk aan het einde van de middag. We vonden het met hulp van het navigatiesysteem. Midden in de Altstad met prachtig uitzicht over de Altmarkt en enkele historische gebouwen die we morgen gaan bekijken.

Al met al een hele fijne fietstocht van net onder Berlijn: Wittenberg naar Dresden. Onze reisafstand vandaag was bijna 60 kilometer.

5 juni Torgau – Riesa

Na een hele rustige dag gisteren, zijn we vanmorgen na het ontbijt in Hotel Goldener Anker in Torgau rond half tien op de pedalen gestapt. Het tochtje van Torgau naar Riesa is 54 kilometer. We hadden besloten om de rechteroever (vanuit Dresden gezien) te fietsen in plaats van de drukker bereden linkeroever, waar de tocht langs allerlei dorpjes komt. Wij kwamen voornamelijk langs akkergronden en soms door een gehucht met enkele huizen. Kleiner nog dan de kernen Uitweg, Willige Langerak of Jaarsveld in onze eigen gemeente Lopik.  Zo bleek er vrijwel nergens een koffiestop mogelijk te zijn. De eerste kop koffie wisten we danook pas tijdens de lunch in Múhlberg te scoren: na 25 kilometer. Meteen maar een boterhammetje erbij gedaan. Het was druk in de ‘Biergarten’ waar wij koffie dronken en wij deelden ons tafeltje met een ouder fietsend echtpaar uit de omgeving van Dresden. Zij gaven ons tips over de route en waar we het beste aan de overkant konden gaan fietsen. Wij hebben hen hartelijk bedankt voor de tips en gaan morgen danook voornamelijk via de rechteroever (voor ons links) fietsen. Daar ligt ook het mooie plaatsje Meissen en rijden we via de Sächsische Weinstrasse.

Op ons tochtje vandaag zijn we na Mühlberg bij Strehla de Elbe weer overgestoken. Strehla is de eerste plek waar in 1945 de Amerikanen de Russen ontmoetten om Duitsland van het Hitlerbewind te bevrijden. Wij hadden gelezen dat daar een  monument voor opgericht was, maar het gedenkteken in Torgau waar we gisteren waren en waar de tweede ontmoeting tussen Russen en Amerikanen plaatsvond, was een echt monument: groot, in een mooi parkje en voorzien van verse bloemen. In Strehla stelde het niets voor: een gevelsteen aan een tja, wat was het eigenlijk … een muurtje langs de weg. We moesten van daaruit nog 12 kilometer fietsen. Het ging de hele dag gemakkelijk, veel wind, soms met vlagen, maar die kwam van opzij en soms hadden we hem mee. Jan had al gezegd dat het venijn in de staart zou zitten. Hij kreeg gelijk. Hier in Riesa moesten we een venijnig klimmetje maken om vanaf de Elbe in het stadje te komen. Ik had geen tijd om tijdig terug te schakelen waardoor ik halverwege het bergje strande en mijn fiets moest duwen.

Hotel Wettinerhof was gelukkig snel gevonden. Riesa is een levendig stadje met allerlei voorzieningen.  Na een korte wandeling in de vooravond zijn we op het terras van ons hotel neergestreken voor een hapje avondeten. Nu nog even de administratie in orde maken en daarna lekker slapen voor de laatste etappe van morgen: 54 kilometer naar Dresden.

4 juni Dommitzsch – Torgau

Vandaag houden we een rustdag. Dat wil zeggen, we fietsen naar het 20 kilometer verderop gelegen stadje Torgau. We hebben nog maar vijf kilometer onder de wielen of al twaalf fietsende echtparen zijn ons tegemoet gekomen. En zo gaat het de rest van de ochtend door. Heel veel fietsers rijden het traject andersom dan wij doen. Het is heel mooi weer vandaag: lekker warm en er staat weinig wind. Aangekomen in Torgau zijn we bij de Touristinfo gaan informeren naar een fietsvriendelijk hotel met gegarandeerd werkende internetverbinding. We werden naar een tegenoverliggend hotel verwezen waar heel veel fietsers een nachtje verblijven. Het hele gebied staat hier in het teken van het einde van de Tweede Wereldoorlog dat in Duitsland eind april 1945 werd ingeluid door de ontmoeting van de Russische en Amerikaanse legers aan de Elbe: in de plaatsen Torgau en Strehla. In de vroege ochtend van 25 april had de Wehrmacht nog de brug over de Elbe opgeblazen en dezelfde dag stonden beide bevrijders – de Russen en de Amerikanen – aan de oevers. Een huiskamermuseum toont uniek foto-en zelfs filmmateriaal van deze gedenkwaardige gebeurtenissen. Wij hebben het met belangstelling bekeken. Eerder op de dag nemen we een kijkje in het DDR verleden. We brengen en bezoek aan de Geschlossener Jugendwerkhof Torgau. Daarin sloot het regime tussen 1964 en 1989 ruim 4000 pubers op die een ‘heropvoeding nodig hadden’. Niet dat ze iets bijzonders hadden gedaan, maar ze zetten zich af tegen het socialistische/communistische regime en hadden vaak lange haren en ‘verkeerde’ kleding aan. De gesloten inrichting, nu een herinnering, geeft een deprimerend beeld van hetgeen de tieners te wachten stond. Onwillekeurig dringt zich een vergelijking op met de gevangenissen van de Gestapo. Een ontluisterend beeld van het leven in het na-oorlogse Oosten. Na onze wandeling door het fraaie Torgau hebben we Italiaans gegeten. Nu zitten we in het Goldenen Anker Hotel op de Markt in Torgau onze administratie af te werken. Morgen gaan we naar Riesa: 50 km verderop. We zijn van plan om afwisselend links en rechts van de Elbe te gaan fietsen. De route laat de keuze aan de fietsers over en beschrijft beide oevers. We hebben al een plekje in een centraal gelegen hotel in Riesa. Dat leek ons handig, gezien het grote aantal fietsers dat in deze tijd op weg is tussen Dresden en Berlijn.

3 juni Lutherstadt Wittenberg – Dommitzsch

Na een goed ontbijt en de auto op het afgesloten terrein van het hotel achtergelaten te hebben, starten we rond 10.00 uur onze eerste etappe met bestemming Dommitzsch. We fietsen over rusige fietspaden, ver van het autoverkeer langs de uiterwaarden van de Elbe.Het landschap is geweldig mooi en biedt veel afwisseling: rivierenlandschap, bosgebied, korenvelden, gehuchten en kleine dorpen. Het is prachtig weer en de temperatuur ligt rond de 20 graden. In de dorpjes waar we doorheenfietsen is alles uitgestorven en zijn de herrinneringen aan de de DDR-tijd nog regelmatig zichtbaar. Dichtgetimmerde gebouwen, verval, strenge huizen. Onze eerste stop is voor koffie in Gasthaus zum Schiffschen pal bij de Elbe. Wat opvalt is dat je overal langs de openbare weg sigarettenaumomaten ziet en dat veel mensen hier roken. Even verderop zijn we de alternatieve Elberadweg gaan volgen: daarvoor zijn we de rivier overgestoken bij Wartenburg, omdat daar een mooi kasteel is. Het dorp was uitgestorven, nergens was iets open om even te lunchen. We zijn toen maar doorgefietst, zonder het kasteel te gaan bekijken. Om twee uur waren we in Pretsch, een wat groter dorp, waar we een lunchsalade hebben gegeten, om vervolgens weer verder te fietsen richting Dommitzsch. Rond vijf uur vanmiddag kwamen we aan bij het door ons gereserveerde hotel:Fährhaus. Aan de veerpont over de Elbe tussen Dommitzsch en Prettin. We werden hartelijk ontvangen. We hebben 52 km op ons gemakje gefietst. Morgen verder naar Torgau. Als daar inderdaad veel te zien is, zoals het routeboekje beschrijft, blijven we daar. Het fietstochtje is dan ook maar heel kort. Wellicht wel fijn met fikse regenbuien en onweer op komst.


2 juni 2014 Lopik – Lutherstadt Wittenberg Met de fietsen achterop de auto vertrekken we voor de lange rit via Osnabrück, Hannover en Magdeburg naar onze bestemming Lutherstadt Wittenberg. Na een korte tank-pauze voor koffie en een Berliner bol in de buurt van Ibbenburen, gaat het verder langs de drukke Autobahn. Irma rijdt goed, Kort bij Magdeburg wijst TomTom ons langs lokale B- en L-wegen naar Lutherstadt Wittenberg. Rond zes uur nemen we onze intrek in hotel Brauhaus Wittenberg dat in 2013 ook al onze etappe-stop was, maar nu het startpunt voor de rit naar Dresden. Na de spullen uitgeladen te hebben, bezoeken we het Indiase restaurant Taj Mahal waar we de vorige reis ook al van het eten genoten hebben. Na nog een kopje koffie in ons hotel, zijn we nu op onze kamer, checken de mail en werken de website bij.