Fietstocht en DDR herinneringen

[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” address=”Ruschestrasse 103, Berlin” marker=”yes” z=”15″]

Na een goede nachtrust en bijgekomen van de lange treinreis gaan we eerst op ons gemak het uitgebreide ontbijtbuffet in het hotel genieten. Het is warm buiten, zo’n 25 graden, maar vooral heel vochtig. Dat zorgt voor een drukkend en benauwd klimaat. Op zich past dat wel bij ons thema van vandaag, een bezoek aan het hoofdkwartier van de geheime dienst, de Stasi, ten tijde van de DDR.

Gezien het weer, besluiten we om de fiets te nemen, in plaats van de metro, naar het museum dat aan de oostkant van Berlijn ligt, op zo’n 13 kilometer fietsen. Via de Potsdammer Platz, komen we op de erg brede Karl-Marx-Allee. Dat we ons in de voormalige DDR bevinden is aan de socialistische woningbouw. Over een lengte van een kilometer zijn de weerzijden van de Allee gevuld met indrukwekkende, en ontzag inboezemende ministeries van het voormalige DDR gezag. Vlak voordat we naar het Stasi museum gaan, nemen we eerst een broodje voor een cafetaria. Dat is maar goed ook, want voordat we onze broodjes op hebben barst er een geweldige regenbui los, die de hele straat onder water zet. Na een kleine 20 minuten is alles weer voorbij, maar het klimaat is er niet prettiger op geworden.

We bezoeken het hoofdkantoor van de Stasi, dat over drie te bezichtigen verdiepingen een indringende blik geeft op de totalitaire bespionering en zo nodig onderdrukking van alle burgers, jong of oud die maar op enigerlei wijze de normen van de DDR overtraden of waarvan het vermoeden bestond en zo nodig gekweekt werd. Aan het einde van de DDR, had de Stasi bijna 90.000 mensen in dienst die het doen en laten van hun medeburgers nauwlettend in de gaten hielden en vastlegden. Het beeld van de film ‘Das Leben der Anderen’ wordt met het bezoek aan dit museum bevestigd en bekrachtigd.

Via nog een bestaand stuk van de Berlijnse muur fietsen we terug naar ons hotel. We hebben er dan 35 fietskilometers opzitten. Na een korte opfris- en mailcontrolebeurt gaan we in de nabijgelegen Kantstrasse heerlijk Thais eten bij Papaya. Na de koffie bij Mila gaan we onze eerste ‘echte’ fietsetappe van morgen, naar Oranienburg, voorbereiden.