Fotografie onderweg

Wat te fotograferen?
Ik wil mij onderweg ook uitleven met het maken van foto’s. De grote vragen daarbij zijn natuurlijk:wat te fotografen en wat aan cameraspullen mee te nemen. Ook voor Indonesië geldt: álles is al een keer gefotografeerd. Dat was al snel duidelijk toen ik de Panoramio foto’s bekeek tijdens een ‘rondvlucht’ met Google Earth over de vier eilanden die ik ga bezoeken. Schitterende zonsonder- en zonsopgangen aan stille stranden met vulkanen en oerwoud op de achtergrond. Scherpe en ontroerende portretten van de markte koppen van volwassenen en kinderen. Foto’s van tempels en rituelen, exotische dieren, het is duizendmaal gefotografeerd. Met welk onderwerp zou ik mij kunnen onderscheiden om niet, wat Wim B. noemt, met “kalenderfoto’s” thuis te komen? Aangezien ik een liefhebber ben van lekker eten, iets wat in Indonesië weinig moeite zal kosten, heb ik er voor gekozen “voedsel” als thema voor mijn foto’s te gebruiken. Daarbij denk ik dan aan de productie, oogst, verwerking, verkoop, bereiding en consumptie van lokale etenswaar. Ben benieuwd of ik ter plaatse dit thema op een leuke en zinvolle manier kan uitwerken. Daarnaast documenteer ik voor mijn eigen herinnering alles wat mijn aandacht trekt, dus kalenderfoto’s zullen zeker deel uitmaken van mijn fotografische opbrengst.

Welke apparatuur meenemen?
Dan de vraag wat er fotospullen mee gaat. De hoeveelheid bagageruimte op de fiets is beperkt en het is ook niet zinvol alles mee te slepen. Er zal dus een keus moeten worden gemaakt tussen de digitale spiegelreflex met een of meer objectieven en een compactcamera. Hoewel mijn spiegelreflex (Nikon D300) goed is verzekerd via de Fotobond en denk ik ook goed bestand is tegen het tropische klimaat, is de keuze van objectief of objectieven niet zo eenvoudig. Kies ik een alles-in-een superzoom of neem ik meerdere (zoom)lenzen mee. Als compromis zou een 28-105mm met macrostand kunnen dienen, eventueel aangevuld met een lichtsterke ‘prime’ van tussen de 35 en 50mm.
Aan de andere kant kan ik de spiegelreflex thuis laten en een compactcamera kunnen meenemen. Die zal natuurlijk nooit de kwaliteit evenaren van mijn spiegelreflex, maar vraagt minder ruimte en gewicht. Daarom ben ik met nu aan het oriënteren op de Canon Powershot G10 en de Panasonic Lumix DMC LX-3.