Karlsruhe – Speyer

.[osm_map_v3 map_center=”49.312,8.442″ zoom=”14″ width=”100%” height=”450″ map_border=”thin solid black” post_markers=”1″ control=”fullscreen,scaleline”]

Vandaag was de eerste fietsdag echt helemaal langs de Rijn.

We verlieten de jeugdherberg in het centrum van de stad Karlsruhe rond een uur of negen in de ochtend. De eerste 15 kilometer de stad uit ging via een grote weg waar we afwisselend op de stoep en de fietsstrook reden. Onderweg keken we een paar maal op de kaart of we nog goed gingen, omdat de bewegwijzering pas aan de overkant van de rivier de Rijn begon. Het verliep voorspoedig en we waren blij dat we de Rijn overgestoken waren. Het fietspad liep pal naast de Autobahn waar stad in een flinke file stond. Wij reden daar moeiteloos langs.

Aan de overkant was het aanmerkelijk rustiger en direct landschappelijk totaal anders. Rivierenlandschap en we reden zowaar over een echte dijk. Niet zo hoog als bij ons langs de Lek, maar overduidelijk een dijk. Aan het begin van de route warden we omgeleid vanwege hoogwaterschade, maar al na een paar kilometer kwamen we weer op de oorspronkelijke Rheinradweg.

De lunch gebruikten we even van de route af: we volgden een bordje naar een café/restaurant in Leimersheim, waar we op het terras even een rustpauze van een uurtje hadden.

Het tweede traject naar Speyer ging bijna vanzelf. Het was prachtig om over de uiterwaarden de Dom van Speyer waar te nemen. Even verderop zagen we een groot passagiersvliegtuig van Lufthansa in het landschap opduiken. Toen we dichterbij kwamen, zagen we date er nog veel meer van dit soort objecten tentoongesteld stonden. Het bleek het Technikmuseum van Speyer te zijn, waarbij het vooral over mobiliteit ging. Schuin tegenover het Technikmuseum was Die Jugendherberg van Speyer.  Pal aan de rivier.

Na het opfrissen en huishoudelijke zaken wandelden we naar de Dom van Speyer. Wat een enorme kerk! Na het avondeten doken we lekker in ons bedje voor een fijne nachtrust