Lembor – Labuan Bajo


Van: Lembor Naar: Labuan Bajo
ODO: 239 km Dag: 25,63 km Avg: 13,5 km/h Temp: 34 0C
Max Climb %: 14% Avg Climb%: 4% Max Alti: Tot Alti:
Inderdaad: Ik zit veel is de bus. Vndaag ook weer 25 van de 62 km van Lembor per bus afgelegd. Uiteraard mijn gebrek aan conditie en training vooraf zijn in belangrijke mate de oorzaak dat ik vaak in de bus zit. Toch had niets mij kunnen voorbereiden op de condities hier. De wegen zigzaggen niet om de bergen heen, maar gaan er recht tegenop. Dat betekent vele erg steile klimmen en weinig gelegenheid om weer op adem te komen. Op de weg zelf is weinig schaduw en de hitte, de laatste dagen boven de dertig graden in combinatie de hoge luchtvochtigheid en het gebrek aan een briesje, maken het fietsen tot een opgave. En ik ben gewaarschuwd, want op Sumbawa schijnt het nog heter te zijn, boven de veertig graden. Ook moet ik bij mijn dagafstanden rekening houden op er een hotel is. Vannacht zat ik in een hotel dat tot dusver het absolute bodempunt is. Naast een opslagoplaats van bezine (stank), geen laken, enorm benauwd wegens geen ventilaltie. Goedkooop, dat wel. Als ik dan ’s morgens tegen vijf uur (in NL is het dan elf uur ’s avonds) mijn fiets ga inpakken en tegen zessen op de fiets stap met het ochtendgloren, dan kun je je voorstellen, dat de dag niet optimaal begint. Na een stuk op vier klimmen van 18% is het dan ook éçht óp. Toch zit ik liever op de fiets, dan in de bus. Gewoon omdat je onderweg veel meer gezellige contacten met de mensen hebt. Maar op een dag als vandaag, had ik de laatste 62km naar Labuan Bajo (de laatse plaats in het westen van Flores) absoluut niet in z’n geheel kunnen afleggen. Ik heb er ruim 25, dus minder dan de helft van kunnen doen. Ook heb ik een vervelend hoestje opgelopen, misschien bezweet en kou gevat, misschien ook omdat door het verbranden van struikgewas langs de weg veel rook in het lucht hangt die je onvermijdelijk inademt. Ik blijf nog twee á drie dagen hier op Flores om bij te komen. Maak misschien een uitstapje naar Komodo (waar de laatste reuzehagedissen -varanen- ter wereld te vinden zijn. En dan per veerpont naar Sumbawa!