Montemor-o-Novo

image

image

image

image

4:24 uur fietstijd, afstand 77km, gem snelheid 16,9kmh, geklommen 464m, gem stijging 1%.
Voor de eerste fietsdag sta ik vroeg op: 6.00 uur. Om zeven uur ben ik startklaar. Na een espresso en een croissant in de Pastelleria tegenover de JH fiets ik over de stoepen naar de haven waar de veerponten voor de verschillende bestemmingen vertrekken. Voor mij is dat een supersnelle catamaran (je moet binnen zitten) die me in een half uur naar Montijo brengt aan de overkant van de Taag. De kilometerteller staat op 0km en de temperatuur is 24 graden. De afstand naar Montemor is 80km. De route volgt de N4 naar Evora. De weg, langs een niet bijzonder landschap van boederijen, olijfbomen en mais, is relatief rustig, want vervangen door de autosnelweg. In een winkeltje koop ik twee appels voor onderweg. Na ongeveer 42km stop ik voor een glas fris en een soort warm broodje hamkaas. Na nog een uur fietsen, de weg klimt de hele tijd geleidelijk met 1% naar 230 meter, stop ik voor de lunch. Een simpele salade een glaasje fris en een flesje water. De eigenaar waarschuwt me goed op m’n spullen te passen. De Portugees is te vertrouwen, maar dat geldt niet voor de andere bewoners van dit land. Na het eten blijkt de temperatuur ook flink te zijn gestegen. Het is nu 37graden met een piekje van 38graden en op de vluchtstrook is weinig schaduw. Ongeveer 3km voor Montemor zie ik een bord Casa Mateus. Ik stop om te informeren. Voor 20€ een kamer met douche op de gang en die neem ik. Na het gebruikelijke ritueel: douchen, fietskleding uitspoelen en te drogen, val ik moe maar voldaan en enigszins verbrand, in slaap voor de siesta.