Munduk – Warangiri


Maandag, 31 augustus 2009

Van: Munduk Naar:S8.2444E115.1016 Wanagiri
ODO: 924km Dag: 9,39km Avg: 6,2km/h Temp: 34 0C
Max Climb:21% Avg Climb:9% Max Alti: 1297m Tot Alti:8433m

De gids beschijft de eerste 8km van deze etappe als zéér zwaar (met accenttekens!). Daar zit geen letter overdrijving bij. Ik heb dan ook gekozen voor een ultrakorte etappe, omdat ik nog tijd genoeg heb om mijn tevoren geboekte hotel in Denpasar te bereiken. Howel de gemiddelde stijging nog onder de 10% ligt, zijn sommige korte (50-100m) stukken zó steil, dat ik gedwongen word te doen wat ik tot het uiterste probeer te vermijden. Dat is: afstappen en de fiets omhoog duwen. Die noodzaak doet zich een keer of vijf voor, als het me niet meer lukt om het voorwiel van de fiets op de weg te houden. Ik moet ook regelmatig naar de kleinste versnelling. Door alle inspanning om bergop te komen, maak ik op dit stuk geen foto’s. Als de ergste stijging na anderhalf uur achter de rug is, check ik in in hotel Bukit Kembar. Kamer met fan, warm water en (klein) BAD. Van dat laatste maak ik dankbaar gebruik. Schoon en verfrist eet ik mijn vertrouwde Mie kuah. Blijft m’n favoriete lunch. Lekker zout en vult niet te veel. Na de lunch een wandelingetje gemaakt. In tegenstelling tot mijn eerdere verslagen, bevind ik me helemaal niet op de hellingen van de Gunung Agung, maar op het bergmassief veel westelijker. De noordkant van de route wordt begrensd door de Gunung Catur (2096m) en de zuidkant door de Gunung Sangiyan (2093m). Tussen deze twee bergen liggen twee bekende meren, de Danau Tambingan en de Danau Bratan. Hoog boven, en precies tussen deze twee meren ligt Warangiri en het hotel. Ik maak een wandelingetje en wat panormafoto’s van beide meren, die helaas niet in het blog passen. Er worden hier veel bloemen gekweekt die in allerlei ceremonies en rituelen in heel Bali worden gebruikt. De streek hier is erg toeristisch omdat die zich 70km van Denpasar op de weg naar de duik- en snorkelgebieden aan de noordkust van Bali. Ik weet niet of de toeristen in busjes en op de gehuurde motorfietsen mij meewarig of bewonderend gadeslaan. De plaatselijke bevolking moedigt me in ieder geval aan.MunduM