Tetebatu (dag 2)


Vrijdag, 21 augustus 2009

Van: Tetebatu Naar: Tetebatu
ODO: 648km Dag: 0km Avg: 0km/h Temp: 30 0C
Max Climb:0% Avg Climb:0% Max Alti: 1164m Tot Alti:5600m

Ik ontbijt op een roerei, twee sneetjes toast en thee. Even na 8 uur gaan Abdi, mijn gids, en ik op weg voor een wandeling door de rijstvelden naar de waterval. Ik krijg uitleg over de verschillende soorten bamboe en de toepassingen. De dikke soorten, die sterker zijn dan de Chinese variant, worden gebruikt voor de woningbouw. De dunnere soort voor de dakconstructie. De dunste soort waren de wapens van de guerillastrijders tegen de Nederlandse kolonisten. We wandelen over smalle dijkjes, niet breder dan een schoen, die de rijstvelden in verschillende percelen verdelen. Er zijn aparte veldjes voor iedere fase van de ontwikkeling van de rijstplant. Al naar gelang de rijping van de rijst wordt deze via een rotatiesysteem overgeplant naar een volgend veldje. Als de rijstkorrel rijp is, wordt deze geoogst. De vrouwen drogen de de rijst op matten in de zon. In de laatste fase wordt de rijst machinaal ontdaan van de vlies en is klaar voor distributie en consumptie.
De boeren in de omgeving verbouwen naast rijst ook veel tabak. Volgens Abdi kan de beste kwaliteit – die oranje van kleur hoort te zijn – zich meten met de beste kwaliteit Virginia tabak. De grootste, zwaarste en dikste bladeren bieden de beste kwaliteit. Een kilo Grade A tabak kost hier rond de 30.000rp. Er zit dan zo’n 14 kilo tabaksblad in verwerkt. De tabak wordt gedroogd in hoge stenen ovens. Ik vraag Abdi of het feit dat de meeste mensen hier in een stenen huis wonen betekent dat het hier goed boeren is. Abdi antwoordt dat velen enkele jaren in Maleisië in de plantages werken om voldoende te verdienen om bij terugkeer op Lombok een eigen woning te kunnen (laten) bouwen.
Na ongeveer twee uur wandelen door de rijstvelden komen we aan bij de toegang tot het nationale park. Hier moet 20.000rp entree worden betaald. Vanaf hier is het 1,5km naar de waterval Jeruk Manis (S8.5115E116.4232) waarvan men zegt dat het bijzonder bevordelijk is voor de haargroei. Abdi zal daar zeker in geloven, want hij maakt uitgebreid gebruik van de mogelijkheid om hier zijn haar te wassen. De waterval is zo’n 20m hoog, maar wegens het droge seizoen komt er niet erg veel water naar beneden. Na een paar foto’s is het tijd om weer terug te gaan. Op de terugweg passeren we Monkey Forest, waar bruine en zwarte apen leven, maar die laten zich vandaag niet zien. De rest van de terugweg wordt achterop een brommer afgelegd en rond half een zijn we weer terug in Green Orry Cottages. Tijd om op te frissen, een kaas-tomaat sandwich te eten en een glas vers geperst Papayasap te drinken.
De Nederlandse bezoeker hoeft zich wat lektuur betreft evenmin te vervelen. Een greep uit de meertalige boekenkast: Opzij (augustus 2009), Elsevier (Hoe red ik mijn pensioen), Libelle (zelfs hier op Lombok kan men weten dat Lineke Steenhuis namens De Oppepper voor de Libelle Ster is genomineerd). Voorts: Logica van het gevoel, De zijdeplantage, De bewoond vrouw, De Peetzoon, Het zijn net mensen en het Historische Nieuwsblad.