Van Widdig naar Neuss-Uedesheim

[osm_map_v3 map_center=”51.158,6.779″ zoom=”13″ width=”100%” height=”450″ map_border=”thin solid black” post_markers=”1″ control=”fullscreen,scaleline”]

We zijn vandaag weer wat vroeger uit de veren, omdat de etappe ons via Keulen tot bijna bij Düseldorf voert, zo’n 66,5 kilometer in totaal. Het regent gestaag en de temeperatuur is gedaald naar zo’n 15-16 graden. Al fietsend worden we nat, maar gelukkig wordt het halverwege de ochtend weer droog. Voordat we de Rijnboulevard van Keulen opfietsen, is er gelegenheid om koffie te drinken op een drijvend restaurant, genaamd ‘Alte Liebe’. Die naam komt wel goed uit want het schip ziet er gelukkig niet verroest uit. Na de koffie, vergezeld van pruimentaart (voor Jan: met slagroom) gaan we verder. het is een mooie rit langs de boulevard, die een geslaagde mix is van smaakvol gerenoveerde oude haveninrichtingen en hypermoderne woon- en kantoortoren. Op de kade staan drommen bejaarden te wachten op inscheping in een van de vele rondvaartboten.
Het stuk na Keulen wordt gekenmerkt door veel stinkende industrie en een reusachtig fabriekscomplex van Ford. Nadat we dit industriegebied achter ons hebben gelaten, wordt het landschap weer lieflijker en fietsen we voor het eerst niet achter, maar bovenop de dijk langs de Rijn. Bij een van de veerponten stoppen we voor de lunch; een crêpe voor Irma en een Bratwurst voor Jan.
We komen aan bij het historische vestingstadje Zons, dat als enige langs dit stuk van de Rijn nog beschikt over een volledig intacte stadsmuur. We wandelen er met de fietsen aan de hand doorheen en stellen vast dat dit dorpje heel veel gelijkenis vertoont met historische vestingstadjes in Nederland.
Om half vijf ’s middags arriveren we bij de jeugdherberg waar niet veel gasten aanwezig zijn. Er wordt geen avondeten bereid en daarom nemen we onze toevlucht tot de enige geopende horecagelegend in het plaatsje, de Pizzeria Amici en eten een pizza en besluiten het bezoekje aan de Pizzeria met een kop koffie.