Xanten – Westervoort

[osm_map_v3 map_center=”51.952,5.971″ zoom=”15″ width=”100%” height=”450″ map_border=”thin solid black” post_markers=”1″ control=”fullscreen,scaleline”]

Als we in de rij staan voor het ontbijt, worden de schookinderen al in groepjes verzameld voor de start van hun dagprogamma. Na het ontbijt pakken we onze tassen weer op de fietsen en starten deze dagetappe van zo’n 60 km.

We fietsen aan de Noordrand van het door de staat erkende ‘Erholungsort’ Xanten,  langs de  oever van de Xantener Sudsee over schaduwrijke fietspaden in noordelijke richting. Het is weer erg warm vandaag, maar de schaduw aan het begin van de rit, biedt enige besschutting. Met de wind in de rug schieten we lekker op en rijden met een snelheid van zo’n 18-20 km/u over de dijk. We nemen na de eerste 20 km ruim tijd voor een koffiepauze op een schaduwrijk pleintje in het dorp Niedermörmter aan de rivier waar we ook de rest van de route van vandaag nog eens goed onder de loep leggen. We rijden de linkeroever en zien op de kaart dat we bij Millingen aan de Rijn aan de rechterkant moeten gaan rijden en dat de route vanaf dat punt nog slechts aan een kant van de Rijn wordt beschreven. Omdat het veer bij Millingen maar een keer per uur gaat en wij het risico van een uur wachten niet willen lopen, besluiten we in Emmerich over de brug te gaan en vanaf daar rechts lang de Rijn verder te fietsen. Dat verloopt prima, ondanks de omleidingen onder aan de brug die ons even wat in de war hebben gebracht, maar binnen tien minuten hadden we de juiste route gevonden. Het landschap was zo Hollands, uiterwaarden, een zomer- en een winterdijk en fraai rivierenlandschap. Ongemerkt waren we bij Spijk de grens over gefietst en kort daarna kwamen we in Tolkamer, waar veel café’s en restaurant hun terrassen aan de Rijn hadden. Tijd voor een broodje.

Een mooi punt was de splitsing van de Rijn bij Pannerden: de delta is vanaf hier echt een feit. de Rijn gaat gedeeltelijk verder als Nederrijn en gedeeltelijk als Waal om zich verderop nog verder te vertakken en uiteindelijk als Nieuwe Maas in zee te stromen. Wij volgen de Nederrijn en stoppen voor vandaag net onder Arnhem in Westervoort. We overnachten vandaag bij Bed & Breakfast De Grote Bijvanck. De gastvrouw ontving ons vriendelijk met een glaasje bier en een glaasje fris en verzorgt morgenochtend om acht uur het ontbijt. Het was een mooie afwisselende fietstocht van 63 km, die we ondanks de hoge temperatuur van 35 graden vrijwel moeiteloos hebben afgelegd.